https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan prve pomoči: »Vsakdo lahko reši življenje«

14.09.2024 ob 0:00  

Svetovni dan prve pomoči se praznuje od leta 2000, ko so evropske organizacije Rdečega križa predlagale vsakoletno izvedbo. Leta 2003 je tako več kot sto nacionalnih organizacij Rdečega križa obeležilo svetovni dan prve pomoči. Zdaj vsako leto drugo septembrsko soboto obeležujemo svetovni dan prve pomoči in začnemo z mesecem prve pomoči, ki se bo zaključil 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. 


Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči je »Prva pomoč in šport«. Predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Ana Žerjal, je ob temi dodala: »Šport pogosto zaznamujejo tudi športne poškodbe pri tekmovalcih. Med olimpijskimi igrami je žal prišlo tudi do tragičnega dogodka - zastoja srca boksarskega trenerja iz Samoe gospoda Lionela Elika Fatupaita. Navedeni dogodki poudarjajo, da morajo biti znanja in veščine prve pomoči dostopna vsakomur.«

Skrb za varnost

Rdeči Križ tudi letos poudarja pomembnost prve pomoči in si želi, da bi bil to del osnovne splošne izobrazbe. Gre za eno najpomembnejših humanih dejanj, za katere si sicer želimo, da nam jih ne bi bilo treba opraviti, a vendar se lahko še prehitro znajdemo v situaciji in z ustreznim ukrepanjem rešimo življenje. Opominjajo tudi, da je pomembno najprej poskrbeti za varnost, da bi lahko potem pomagali pomoči potrebni osebi.

Znanja in veščine je potrebno obnavljati

Vse do 16. oktobra bodo potekali številni brezplačni dogodki, predstavitve in delavnice, tako za najmlajše kot tudi starejše, saj želijo tudi letos opozoriti na pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči.  Poudarjajo, da je vsako človeško življenje pomembno, zato je potrebno znanja in veščine prve pomoči redno obnavljati in nadgrajevati.

Za najmlajše

Pri Rdečem križu Slovenije so letos izdali tudi pravljico Medved Henri in Klic na 112, ki je namenjena predšolskim otrokom in prvi triadi osnovnošolcev in je prva v nizu tovrstnih poučnih pravljic. Pri njihovem ustvarjanju izhajamo iz povsem vsakdanjih situacij, ki bodo na podoben način predstavile vse pomembne teme prve pomoči. Povezovalni lik pravljice je naša vse bolj uveljavljena in prepoznana maskota, medved Henri, ki glavnemu junaku Janu podzavestno pomaga z nasveti in ga vodi. Pravljico je sofinancirala Uprava RS za zaščito in reševanje in predstavlja odlično osnovo, da tudi otroke začnemo nagovarjati z osnovnimi informacijami glede prve pomoči – kam poklicati v primeru nesreče oz. nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja ter kaj sporočiti.

 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Pixabay, Rdeči Križ Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.