https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dež ovira tudi na cestah

12.09.2024 ob 20:30  

Promet po Sloveniji je na številnih cestah močno oviran zaradi večje količine vode na voziščih, zmanjšana pa je tudi vidljivost. Na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, naj prilagodijo vožnjo razmeram na cestah.


Nevihte in obilni nalivi vplivajo tudi na prometno varnost in na pretočnost cest, ob trenutnih vremenskih razmerah opozarja agencija za varnost prometa. Zaradi lokalnih neviht, nalivov in sunkov vetra je treba voziti previdno. 

Na nekaterih cestah je zaradi poplavljenega vozišča promet močno oviran. Na agenciji za varnost prometa še opozarjajo, da deževja v predjesenskem in jesenskem času niso več enaka kot nalivi, ki so značilni za poletni čas. "V tem času se lahko namreč v določenih območjih tudi temperature spustijo že globoko pod deset stopinj, v višjih legah in gozdovih se pojavlja že prvo odpadlo listje na cesti, svetlobe je preko dneva precej manj, dnevi so občutno krajši. Vse to pa lahko odločilno vpliva na pretočnost cest in na prometno varnost," so opozorili v sporočilu za javnost.

Nižje temperature lahko tako v kombinaciji z vodo na cesti občutno podaljšajo zavorno pot, oprijem pnevmatik pa lahko dodatno poslabša tudi odpadlo listje na cesti. Na cestišču pa je tudi precej vode. Če z vozilom zapeljete v vodo s hitrostjo, ki je pnevmatike ne morejo več izpodriniti, potem pride do splavanja in pnevmatika izgubi stik s podlago in zaplava po vodni površini. "Voznik je tako nenadoma le še potnik. Najbolj pomembno je preventivno predvidevanje in zmanjšanje hitrosti," opozarja agencija za varnost prometa.

Splavanje je mogoče pri naraščanju hitrosti tudi občutiti kot nenavadno lahkotnost volana. "Če se vam to zgodi, potem predvsem ostanite mirni, zadržite smer in zmanjšajte hitrost. Toliko, da pnevmatike spet dobijo oprijem - zaviranje pa seveda nima nobenega učinka," navajajo na agenciji in svetujejo: "Ob nalivih prilagodite hitrost razmeram na cesti in povečajte varnostno razdaljo."

Treba je paziti tudi na pešce in kolesarje.

Vir: STA

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2024 ob 7:50 gost

      Največja ovira na cesti je srbin ker je široki kot traktor 206x165x75 ma oštja !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.