https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Sodnikom danes izplačane višje plače, v sodstvu pa še vedno nezadovoljstvo

13.09.2024 ob 12:00  

Sodnikom rednih sodišč bodo danes izplačane višje plače, skladno z odločbo Ustavnega sodišča, ki zahteva uskladitev sodniških plač z inflacijo od junija 2012. Čeprav naj bi se plače zvišale za 26,2 odstotka, se bodo zaradi preteklih uskladitev v primerjavi s prejšnjim mesecem povišale le za 12,35 odstotka. V sodstvu pa menijo, da ustavna odločba s tem ni v celoti uresničena.


Ustavno sodišče je ugotovilo, da so sodniške plače prenizke, kar je povzročilo neustavno stanje. Zakonodajalcu je določilo rok za odpravo neustavnosti do 3. januarja letos, ki pa ga vlada in Državni zbor nista spoštovala.

 

Junija je Ustavno sodišče zato izdalo dopolnilno odločbo o načinu izvršitve, ki določa, da se sodnikom plače prvič izplačajo septembra, skupaj z razliko od januarja 2024, pišejo na STA.

Plače sodnikov so izračunane na podlagi plačnih razredov iz leta 2012, usklajenih z rastjo cen življenjskih potrebščin, kar po podatkih državnega statističnega urada pomeni 26,2-odstotno povišanje.

 

Kljub temu so se zaradi preteklih uskladitev osnovne plače sodnikov v zadnjem obdobju povišale za le 12,35 odstotka. V sodstvu menijo, da bi morale plače dodatno narasti še za en plačni razred in 3,36 odstotka, kar je podprl tudi Sodni svet.

Povišanje plač za avgust se bo izvedlo tudi za državne tožilce in državne odvetnike funkcionarje. Skupni finančni učinek dopolnilne odločbe za leto 2024 je ocenjen na 8,7 milijona evrov, od tega 6,71 milijona za sodnike in 1,99 milijona za tožilce in odvetnike.

Foto: Freepik, Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2024 ob 13:29 Xxxx gost

      Za to koliko delajo , jim povišice ne bi dal niti centa , da smo si na jasnem ......

      34 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.09.2024 ob 13:36 smrkci gost

      Sodniki si ne zaslužijo večje plače,itak nič ne delajo,najmanj si pa ne zaslužijo odvetniki,odvetniki vodij vsa sodišča in ves sistem v tej državi,odvetnikom je treba porezati vse peruti ker previsoko letajo.

      25 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.09.2024 ob 16:39 ....... gost

      Če sodnik ne pozna prava, zakonov, Ustave ne more biti sodnik, pa lahko je kupil 16 diplom. Če bi zakone poznal, bi jih upošteval. Glavno, da do 70 leta starosti drka sodniško stolico in prejema nezaslužene plače.

      23 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.09.2024 ob 18:31 gost

      Jebe se sodnikom in odvetnikom pa tožilcev za pravo in za pravico. Glavno da oni imajo previsoke plače pa še njim vlada nalaga višje plače. Kajti v Sloveniji je tako da tisti keri nedela ali jebe mački mater dobi za to nagrado višjo plačo.

      22 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.09.2024 ob 21:01 Aha gost

      Enim je važno ka je ura tri in 15- v mesecu

      20 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.