https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Kruplivnik - Kako vas z dolgo zgodovino ohranja svojo dediščino?

Kruplivnik, 16.9.2024  

Kruplivnik, zgodovinsko znan kot Koprinik, je vas z bogato zgodovino, ki sega v srednji vek. Prvič omenjen leta 1365, je vas čez stoletja prešla skozi različne faze poimenovanj, preden je dobila svoje današnje ime.

V 20. stoletju je Kruplivnik doživljal pomembne demografske spremembe, s številom hiš in prebivalcev, ki so se spreminjali, vendar je ohranil svojo kmečko naravo in identiteto.

Geografske značilnosti in naravni viri

Slemenasti teren, kjer leži Kruplivnik, je obdarjen z bogato naravno dediščino. Vas se nahaja v dolini Gračkega potoka, ki se vije med travniki, njivami in mešanimi gozdovi. Prstna sestava vključuje peščene, lapornate in ilovnate tipe tal, kar omogoča gojenje različnih poljščin.

V pobočjih in ob robovih vasi so prisotni tudi številni sadovnjaki in vinogradi, kar prispeva k lokalnemu kmetijstvu in trajnostnemu načinu življenja.

Preobrazba v zadnjih desetletjih

Kruplivnik se je v zadnjih desetletjih močno spremenil. Stare, razpadajoče hiše so bile zamenjane z novimi in obnovljenimi stavbami. Modernizacija vasi se kaže tudi v prenovi infrastrukturnih objektov, kot so gasilski dom, mrliška vežica in gostilna pri Belem Križu.

Nova asfaltna cesta je izboljšala dostopnost do vasi, medtem ko so starejši objekti, kot je valjčni mlin, dobili novo življenje v sodobnih funkcijah.

Modernizacija vaških objektov

Pomemben del vaškega življenja predstavlja prenovljen gasilski dom, ki zdaj vključuje sodobno gasilsko opremo in dvorano, kar izboljšuje pripravljenost skupnosti na morebitne nesreče. Tudi valjčni mlin, ki je nekoč služil za mletje zrn, je bil preurejen v stanovanjsko hišo.

Zgodovina mlina sega v leto 1929, ko je bil zgrajen na vodni pogon, kasneje pa nadomeščen z motorjem na lesni plin in nato z električno energijo.

Gospodarska dejavnost in kmetijstvo

Kmetijstvo še vedno ostaja ključni dejavnik v Kruplivniku. Vas se ponaša z moderno opremljenimi kmetijami, ki se ukvarjajo z različnimi poljščinami, živinorejo in sadjarstvom. Kmetija Grahovih, znana tudi kot Šujstrovi, izstopa po sodobnih metodah obdelovanja zemlje in vzdrževanju velikih površin.

Kmetje še vedno obdelujejo zemljišča z veliko predanostjo, kar prispeva k ohranjanju kmetijskega načina življenja.

Skupnost in socialna dinamika

Kruplivnik je znan po svoji gostoljubni in trdoživi skupnosti. Vaščani so ponosni na svojo dediščino in pripravljeni deliti svojo zgodbo z obiskovalci. Sodobne infrastrukture in prenovljeni objekti prispevajo k rasti in razvoju vasi, vendar pa skupnost še vedno ohranja svoj tradicionalni čar.

S povezovanjem preteklosti s sodobnostjo Kruplivnik ustvarja prostor, kjer zgodovina in prihodnost sobivata v harmoniji.

Foto: Jana Bohar

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.09.2024 ob 13:04 gost

      Bogu smo lahko hvaležni za takše kraje kot je Kruplivnik.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.09.2024 ob 18:25 vse ste zapisali gost

      niste pa objavili vsaj dveh hiš v tem čudežnem Kruplivniku ali kaj že je

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.