https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Mestni svetniki tokrat podprli spremembo Soboških novin

Murska Sobota, 07.02.2012 ob 18:27  

Mestni svetniki MOMS so danes nadaljevali deseto redno sejo, kjer so uvodoma razpravljali o osrednji točki današnje seje – Odlok o spremembi in dopolnitvi odloka o ustanovitvi in izdajanju javnega glasila Soboške novine.


Na nadaljevanju 10. redne seje Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota je Marko Martinuzzi iz SDS najprej še enkrat podal uvodno obrazložitev, ki je vesel, da se je ta predlog končno, po skoraj enem letu, podal na dnevni red redne seje. "Upam, da bodo tudi vsi ostali svetniki podali svoja mnenja in da bomo uredili tako, da bodo Soboške novine delovale tako, da bodo delovale v skladu z vsemi demokratičnimi načeli," je povedal Martinuzzi.

Različna mnenja mestnih svetnikov o spremembi glasila Soboške novine

"Izdajateljski odbor naj šteje sedem članov, od tega je eno mesto za župana, eno za predstavnika Romov, ostalih pet pa mestni svet. Urednik Soboških novin ne more biti župan, noben od mestnih svetnikov ali od zaposlenih na občini MOMS," je dejal Martinuzzi, hkrati pa dodal, da urednik ne bo smel zavrniti nobenega članka, ki je v skladu z novinarsko etiko in pravili. "Pričakujem korektno razpravo in korektne predloge ter razrešitev," je še povedal Martinuzzi, nato pa je svoje mnenje podal še župan Anton Štihec, ki pravi, da predložen akt ni v skladu zakonodaje in da ne vidi potrebe po spremembi ureditve Soboških novin.

Mag. Celec želi, da bo mestni svet skupaj z županom MOMS Antonom Štihcem s skupnimi močmi našel pravo rešitev. "Do zdaj je bilo v člankih kar nekaj napak. Urednik mora biti odgovoren in si napak, glede na honorar, ne sme dovoliti, izbira pa naj tudi zunanje sodelavce, ki mu prispevajo fotografije in članke," je še povedal mag. Celec in zaključil: "Soboške novine niso županov časopis, ampak vseh članov mestnega sveta, vseh občanov."

Jože Casar se sprašuje, kaj bo bolj demokratično. "Da bomo nekomu vzeli pravice in jih dodeli sebi? Ko nas bodo obsojali, grajali občani, bomo v to prisiljeni, ne pa iz klopi mestnih svetnikov. Sem za to, da se odlok, ki velja sedaj, dodela kvalitativno, ne pa, da ga bomo spreminjali." Iz Modre liste sporočajo, da predloga Martinuzzija ne bodo podprli in da naj sestava odbora ostaja takšna, kot je bila do sedaj, izdajateljska sestava naj bi dobila na širini in transparentnosti, izbere pa naj se najoptimalnejšega urednika. Prav tako ponujene spremembe zavrača tudi Nova Slovenija, ki meni, da morajo vse stranke imeti svojega predstavnika.

Tomaž Dundek želi, da je odgovorni urednik svoboden in pri svojem delu samostojen. "Sem proti temu, da bi vse politične stranke imele svoje članke, saj bi potem dobili politično preračunavanje preko Soboških novin. Določi naj se poseben prostor, in predvsem kdaj in kako bi se objavlali taki članki, na primer pred volitvami," je dodal Dundek. Rudaš, predstavnik romske skupnosti, pa pravi, da je deveti člen  v skladu z demokracijo, "ampak se bom verjetno umaknil, saj ima vsaka prijava svoje posledice," je povedal predstavnik romske skupnosti.

Angela Novak opozarja na neskladnost odloka z zakonodajo in sporoča: "Vedno so eni zapostavljeni. Mislim, da smo vsi enaki, z enakimi pravicami. Dajmo si čas in počakajmo, da bodo stvari urejene v skladu z zakonodajo." Brigita Bavčar pa še dodaja: "To je občinsko glasilo, ki se je razvijalo kot prvo v severovzhodni Sloveniji in v katerem so druge občine iskale vzor. Urednik mora biti vedno strokoven in profesionalen. Prednost, da je urednik zaposlen na občini MOMS je informiranost o dogajanjih v občini. Prosim vas lepo, ohranimo glasilo za svoje občane. Naj tukaj ne gre za politična preračunavanja, ampak zgolj za glasilo."

Svetniki tokrat odlok o spremembi glasila sprejeli

Pred glasovanjem mestnih svetnikov pa je Rudaš še dejal: "Skrajni čas je, da dosežemo nek skupni imenovalec in naredimo za dobro bit naših občanov." Mestni svetniki so s triindvajsetimi glasovi za in enim proti potrdili Odlok o spremembi in dopolnitvi odloka o ustanovitvi in izdajanju javnega glasila Soboške novine. V nadaljevanju današnje seje so mestni svetniki potrdili tudi ostalih sedem točk dnevnega reda, nasprotovali so le točki Program čiščenja komunalne odpadne in padavinske vode na območju Mestne občine Murska Sobota za leto 2012 (Petrol).

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.