https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

OZS proti spremembi pravila gotovinskega plačevanja

Ljubljana, 10.02.2012 ob 13:33  

V torek, 7. februarja 2012, je predsednik Državnega zbora dr. Gregor Virant v Državnem zboru sprejel predstavnike Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Ti so dr. Viranta opozorili predvsem na nesmiselnost in neučinkovitost sprejetega Pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku.

Pogovora so se udeležili Štefan Pavlinjek, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Štefan Grosar, podpredsednik OZS in predsednik Upravnega odbora OZS ter Dušan Krajnik, generalni sekretar OZS. Dr. Gregorja Viranta so najprej seznanili z delovanjem organizacije, ki združuje okrog 52.000 malih in srednje velikih slovenskih podjetij, hkrati pa poudarili problem globalne gospodarske krize, ki je slovenska podjetja zelo prizadela.

OZS proti spremembi pravila gotovinskega plačevanja


Predstavniki zbornice so dr. Viranta še posebej opozorili na nesmiselnost in neučinkovitost sprejetega Pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku, ki velja od lanskega decembra in pomembneje spreminja pravila gotovinskega plačevanja. Ta namreč določa, da prag gotovinskih plačil dobav blaga in storitev med gospodarskimi subjekti ne sme preseči 50 evrov, pri čerem je do uveljavitve omenjenega pravilnika bila meja 420 evrov.

predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Štefan Pavlinjek

To bi naj med obrtniki in podjetniki, ki so člani zbornice, povzročilo veliko nezadovoljstvo, saj nov pravilnik prinaša dodatne stroške in administriranje. Hkrati pa naj OZS o nameri spremembe pravilnika ni bila seznanjena in ga pred samo objavo ni mogla niti pregledati in posredovati pripomb nanj. Čeprav se predstavniki zbornice strinjajo, da je potrebno omejiti sivo ekonomijo, menijo, da je učinek novega pravilnika pripeljal do nasprotnega učinka.

Želja po sodelovanju z novo vlado

Od nove vlade v zbornici pričakujejo novo zakonodajo, ki bi bila primerljiva z evropskimi, ter da s skupnimi močmi ustvarita ugodne pogoje za sodelovanje malih in srednjih podjetij, ki so ključni za rast slovenskega gospodarstva. Ker je pred sprejetjem tudi aktualni Predlog sprememb in dopolnitev Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, si v zbornici želijo, da bi se upoštevalo njihovih predlogov v zvezi s tem. Predsednik Državnega zbora jim je zato pri iskanju rešitve v okviru zakonodaje predstavil različne možnosti, ki jih omogoča Poslovnik Državnega zbora. Ob tem jim je zagotovil, da bodo od sedaj naprej vabljeni na seje delovnih teles v Državnem zboru, ko bodo obravnavane teme, ki se dotikajo problematike zbornice in izrazil prepričanje, da mora zainteresirana javnost sodelovati v procesu nastajanja zakonov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Truplo
      10.02.2012 ob 15:44 Truplo

      Veliko volilcem in volilkam itak ni jasno, kaj vse za idiotarij je delala prejšnja vlada. Glede na podporo Jankoviću in Pahorju v Prekmurju se mi zdi, da je politično znanje pri nas na psu. Od itiotarij, katere so sprejeli, je ravno ta mislim da med zadnjimi in bedasta na kubik: privatnik si niti vinjete za službeni avto ni mogel kupiti z gotovino?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.