https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ne zamudite priložnosti za opazovanje tega nebesnega pojava!

16.09.2024 ob 15:30  

V sredo, 18. septembra 2024, bomo v Sloveniji priča zanimivemu naravnemu pojavu - delnemu Luninemu mrku. To je trenutek, ko se Sonce, Zemlja in Luna poravnajo v ravni liniji, pri čemer Zemlja blokira svetlobo, ki bi sicer osvetljevala Luno.


Kje in kdaj ga lahko opazujemo?

Lunin mrk bo viden v zgodnjih jutranjih urah, zato se pripravite na opazovanje že pred zoro. Opazovali ga bomo lahko v smeri jugozahodnega dela neba, proti ozvezdju Vodnarja in Rib. Pomembno je, da se umaknete stran od mestnih luči in poiščete odprto območje z neoviranim pogledom proti obzorju, saj bo Luna nizko na nebu.

Osrednji del mrka bo viden od 4.13 do 5.17, ko bo Luna delno prešla skozi Zemljino senco. To bo vrhunec dogajanja, ki ga bo mogoče opazovati s prostim očesom.

Mrk v Pomurju: kako natančno ga opazovati?

V Pomurju bo Lunin mrk viden podobno kot v drugih delih Slovenije. Mrk bo trajal približno 63 minut, kar ga uvršča med krajše delne Lunine mrke, vendar bo dovolj dolgo, da ga lahko uživate. Najbolje bo, da si najdete primerno lokacijo zunaj mesta, na primer hrib, kjer bo pogled na jugozahodno obzorje čim bolj čist.

Luna bo začela vstopati v Zemljino polsenco ob 2.41, a bo delni mrk, ki ga bo mogoče videti s prostim očesom, dejansko začel ob 4.13. Najboljši trenutek za opazovanje bo ob 4.45, ko bo Luna najbolj zakrita, nato pa bo mrk zaključil svoje vidno dogajanje ob 5.17.

Kaj še lahko opazite?

Poleg Luninega mrka bo na nočnem nebu v bližini Lune viden tudi Saturn. Nekoliko bolj vstran pa boste lahko opazovali še Jupiter in Mars, kar bo dodaten razlog, da to noč preživite na prostem.

Poleg tega nas 18. septembra čaka še poseben pojav – superluna. To je trenutek, ko bo Luna še posebej svetla in večja, saj bo bližje Zemlji kot običajno. Če ste ljubitelj astronomskih pojavov, bo to idealna priložnost, da si pripravite fotoaparat in ujamete čudovite prizore.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.09.2024 ob 18:42 gost

      Da bi ta luna vso golazen potegne v vesolje pa jih izpljune v prostor kjer ni nič in nikogar. Bodo vsaj imeli vse zase. Banda prekleta bogata tajkunska. Pa tudi vse politike ki že delajo v politiki 33 let in so,,,, en velik DREK naredili za navadne ljudi,,,,,, to je stranka SDS topla nesposobna.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.