https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z jesenskim enakonočjem prihaja jesen

22.09.2024 ob 6:05  

Prvi jesenski dan, znan tudi kot jesensko enakonočje, je čas v letu, ko se narava prelevi v čudovite barve in nas pripravi na prehod v hladnejše obdobje. Letos je to danes, 22. septembra, ko sta dan in noč skoraj enako dolga. To je trenutek ravnovesja med svetlobo in temo, preden začnejo dnevi postajati krajši, noči pa daljše.


Enakonočje je poseben astronomski dogodek, ko je Sonce točno nad ekvatorjem, kar povzroči enako dolžino dneva in noči po vsem svetu. Na ta dan sončni žarki padajo pravokotno na Zemljino os, kar ustvarja enakomernejšo porazdelitev svetlobe. Jesensko enakonočje označuje prehod iz poletja v jesen na severni polobli in iz zime v pomlad na južni.

V tem času se začnejo temperature postopoma zniževati, drevesa pa se odzovejo na krajše dni z menjavo barv listja – od zelene do žareče rdeče, oranžne in rumene. Ta preobrazba v naravi je eden najbolj očarljivih prizorov jeseni.

Simbolika in pomen

Jesen je že tisočletja povezana s simboliko prehoda, konca in hkrati novega začetka. Za mnoge kulture po svetu jesen simbolizira čas obiranja plodov, hvaležnosti in zrelosti. V preteklosti so ljudje praznovali obilen pridelek, saj je bila jesen obdobje žetve in priprave na zimo.

V poganskih tradicijah, kot je keltski festival Mabon, so ob jesenskem enakonočju praznovali ravnovesje med svetlobo in temo ter se zahvaljevali za darove narave. V tem obdobju so ljudje prirejali praznovanja, kjer so častili Zemljo in njene cikle, obenem pa so se pripravljali na dolge zimske mesece.

Jesenska romantika in praznovanja

Danes jesen ostaja eno najbolj priljubljenih obdobij v letu, polno tradicij, romantike in občutka topline. V mnogih delih sveta so jesenske prireditve posvečene naravi – od festivalov jabolk, buč do vinskih trgatev. Ljudje se veselijo bogatih okusov, toplih odej, vonja po cimetu in sveže pečenem kostanju.

V Sloveniji je jesen čas, ko vinogradniki obirajo grozdje in pripravljajo vino, medtem ko po podeželju prirejajo številne trgatve. Sprehodi po jesensko obarvanih gozdovih, obiski kmečkih tržnic in degustacije sezonskih dobrot so le del doživetij, ki jih prinaša jesen.

Prvi jesenski dan je več kot le astronomski pojav; je opomin, da je vse v naravi in življenju ciklično. Narava nas uči o ravnovesju, prehodih in sprejemanju sprememb. Jesen nas z barvitimi prizori in hladnim vetrom vabi, da se povežemo s sabo, s svojimi bližnjimi in z naravo, ter se pripravimo na počitek, ki ga prinaša zima.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.