https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Letos poudarek na izboljšanju diagnostike za varnost pacientov

17.09.2024 ob 9:05  

Vsako leto 17. septembra obeležujemo Svetovni dan varnosti pacientov, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) prvič razglasila leta 2019. Namen tega dneva je opozoriti na pomembnost varnosti pacientov v zdravstvenih sistemih po vsem svetu ter spodbujati vse deležnike k izboljšanju standardov in praks na tem področju. 

Varnost pacientov je ključni element kakovostne zdravstvene oskrbe, saj lahko napake in škodljivi dogodki v zdravstvenih ustanovah vodijo do resnih posledic za bolnike.

Po podatkih WHO vsako leto več milijonov pacientov po svetu utrpi posledice zaradi napak v zdravstvu. Ocenjuje se, da v razvitih državah eden od desetih pacientov doživi škodljiv dogodek med zdravljenjem. Najpogostejše napake vključujejo nepravilno predpisovanje zdravil, okužbe, pridobljene med bolnišnično oskrbo, kirurške napake in napačne diagnoze. Takšne napake ne predstavljajo le tveganja za zdravje in življenje bolnikov, ampak prinašajo tudi finančne stroške za zdravstvene sisteme in družbo kot celoto.

Varnost pacientov pomeni zagotavljanje, da so vse zdravstvene storitve, ki jih pacient prejme, varne, ustrezne in brez tveganja. To vključuje preprečevanje napak, izboljšanje komunikacije med zdravstvenimi delavci, izobraževanje osebja o varnostnih standardih in razvijanje sistemov, ki omogočajo boljšo sledljivost zdravljenja.

Globalna pobuda za izboljšanje varnosti pacientov

Leta 2019 je WHO ob Svetovnem dnevu varnosti pacientov izdala globalni poziv k dejanjem, ki poudarja naslednje cilje:

  • Ozaveščanje o varnosti pacientov: Izboljšati razumevanje o tem, kaj pomeni varnost pacientov, in zakaj je ključno, da se nanjo osredotočijo vsi, od zdravstvenih delavcev do bolnikov in njihovih družin.
  • Uvedba varnostnih sistemov: Zdravstvene ustanove po vsem svetu morajo razviti strategije za zgodnje prepoznavanje tveganj in napak ter oblikovati sisteme, ki omogočajo hitro odzivanje in učenje iz napak.
  • Vključevanje pacientov v proces zdravljenja: Pacienti in njihove družine so ključni partnerji pri zagotavljanju varnosti. Upoštevanje njihovih povratnih informacij, vprašanj in dvomov lahko pomaga pri prepoznavanju tveganj, ki jih zdravstveno osebje morda spregleda.
  • Razvoj kulture varnosti: Zdravstvene ustanove naj spodbujajo odprto kulturo, kjer se lahko napake prijavljajo brez strahu pred kaznijo. Le tako je mogoče graditi na izkušnjah in preprečiti ponavljajoče se napake.

Vsako leto Svetovni dan varnosti pacientov nosi določeno temo, ki izpostavlja specifična področja zdravstvene oskrbe. Letos je poudarek na izboljšanju diagnostike za varnost pacientov. Svetovni dan varnosti pacientov nas spominja, da je varnost temeljna pravica vsakega pacienta in osnovna odgovornost vseh zdravstvenih delavcev. S skupnimi prizadevanji lahko zdravstveni sistemi po vsem svetu zmanjšajo število napak in škodljivih dogodkov ter ustvarijo bolj varno okolje za vse

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.09.2024 ob 9:59 gost

      Nihče se več ne briga za paciente. Samo plače so njim 24 ure v glavi. Več dobijo več zahtevajo. Pa roko na srce so taki ki nič ne delajo samo hodijo od javnega do porivat zdravstva in se registrirajo. So pa v javne zdravstvu ki delajo za te mešalec zraka svojo izmeno pa še njihovo. Res sremota za zdravstvo kajti v 33 letih ni bila nobena vlada to presekati. Zdaj bi Januš grozni pa njegova stranka SDS reševala kaj so zajebali v 33 letih samostojne Slovenije. In gdo je začel dajati koncesije zdravnikom jih porival v porivat zdravstvo SDS januš grozni. Dirigirala mu je pa njegova žena kera je v celjski bolnišnici največja ne dvoživka ampak 5 živka.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.