https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Večer o Jožefu Kleklu st. razkril pomen njegovega domoljubja in vere

Črenšovci, 20.09.2024 ob 6:05  

V dvorani Župnijskega doma svete Družine v Črenšovcih je potekal zanimiv dogodek, kjer sta se v ospredju znašla dr. Stanislav Zver in murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki sta predstavila svoja raziskovanja o pomenu Jožefa Klekla st.


Pogovor, ki ga je vodila Marija Horvat, je obravnaval vlogo Klekla kot publicista, domoljuba in zagovornika katoliške vere v Prekmurju.

 

Dr. Štumpf je poudaril pomen Klekla pri prizadevanju za ohranitev katoliške vere, kar je raziskoval v svoji disertaciji na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani leta 2002. Dr. Zver pa je predstavil, kako se Kleklovo delovanje povezuje z ohranjanjem slovenstva v času med drugo svetovno vojno, kar je bilo predmet njegove doktorske disertacije leta 2000.

Klepetu se je pridružil tudi zgodovinar in profesor dr. Andrej Hozjan, ki je poudaril pomen nadaljnjih raziskovanj Klekla, še posebej glede njegovega političnega in družbenega delovanja. Dogodek je s prekmursko pesmijo "San se šetao" ob spremljavi na kitaro glasbeno obogatil Andrej Tibaut.

Dogodek je obiskovalce navdihnil z novimi vprašanji o življenju in delu Jožefa Klekla st., kar je v sklepnem nagovoru poudarila tudi županja Občine Črenšovci, gospa Vera Markoja. Večer je tako približal Klekla kot velik vzor za vse generacije.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Kleklinov glas

    Fotogalerija