https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kljub letom starosti je še vedno vitalen in trdnega zdravja

Črenšovci, 21.09.2024 ob 10:00  

Pred 90. leti se je v Črenšovcih rodil Štefan Halas, ki je rojstni dan praznoval v družinskem krogu. Ponosno je povedal, da je celo življenje bil po duši in srcu kmetovalec. Rad je imel zemljo in domača opravila. Rodil se je namreč v kmečki družini in starši so mu dejali, da naj ostane doma na kmetiji in danes po toliko letih dela na kmetiji mu ni žal. 

V začetku sta z ženo Marijo, ki bosta prihodnje leto praznovala 65. obletnico poroke, vse obdelovala ročno in s kravjo vprego.  Štefan je v začetku zemljo obdeloval s kravjo vprego, pozneje si je s prihranki kupil traktor in traktorske priključke, kar mu je olajšalo delo na polju in doma na kmetiji.  V hlevih sta z ženo redila govejo živino in prašiče. 

Redili pa so tudi krave molznice in dnevno so oddajali v domačo mlekarno po 200 litrov mleka. Tržene viške pšenice in druge poljščine pa je prodajal v Kmetijski zadrugi Črenšovci, katere je bil dolgoletni član. Pred več kot 20 leti je družina Halas pridelovala sladkorno peso, ki je dala dober zaslužek, pa čeprav je bilo potrebno opraviti veliko ročnega dela na polju, kjer je rasla sladkorna pesa. Štefan je bil član Kmetijske zadruge Črenšovci in član kmetijske zemljiške skupnosti v Lendavi za vas Črenšovci.

Tudi v domači črenšovski župniji je pustil neizmeren pečat delovanja. Gre za globoko vernega župljana župnije Črenšovci, ki sicer bil po poklicu in duši kmet, saj se svojega poklica nikoli ni sramoval. Ko je bil mlajši je bil član gospodarskega in pastoralnega sveta v župniji Črenšovci in kar 34 let ključar. Danes je član cehovskega društva Črenšovci. Ob svojem okroglem rojstnem dnevu se je udeležil zahvalne svete maše v domači črenšovski župnijski cerkvi. Mašo je daroval upokojeni duhovnik dr. Karel Bedernjak, ki mu je za rojstni dan čestital in v spomin podaril blagoslovljeno svečo. 

Kljub letom starosti se vsako nedeljo udeleži svete maše. Štefan nam je še zaupal, da je kar dve leti služil nekdanjo jugoslovansko vojsko in sicer v Sarajevu in potem še v Kninu. Ves čas služenja vojaščine je bil preden in dober vojak, zato je kar trikrat napredoval in si pridobil čin za vrline, od razvodnika, desetarja do vodnika. V Kninu je bil v garnizonski ambulanti, saj je pomagal bolnim vojakom na vseh področjih, zato so ga imeli v vojski rad in med vojaki je bil zelo priljubljen  in cenjen ter dober in čustveni človek do bolnikov. 

V pogovoru doma ali v družbi so bile njegove besede »Jenamena« in te besede so pri njem ohranile vse do danes. Nekega dne pred leti sta s sedanjo podpredsednico Kulturno turističnega društva Črenšovci Andrejo Sever, doma na Štefanovem domu pod brajdami sedla in se pogovarjala o marsičem. Med pogovorom je padla ideja, ko so se v društvu pripravljali na kulturno – športni in zabavni program, ki so ga začeli pripravljati v KTD Črenšovci. Ideja je dala Štefanove besede, da bi prireditev v Črenšovcih poimenovali »Jenamena festival«. 

Ob letošnjem Kleklovem letu pa Štefan rad vzame v roke Kleklove knjige in novo izdajo Kleklovih Novin, kot spomin na 150. let rojstva duhovnika Jožefa Klekla, starejšega.

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.09.2024 ob 13:52 Dobar dan gost

      youtu.be/oPhxH4doJ3k

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.09.2024 ob 14:48 Geza Mezga gost

      Pa to je Geza Mezga!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.09.2024 ob 21:43 gost

      Zopet Žerdinov prosti spis na nivoju 3. razreda osnovne šole.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.09.2024 ob 9:23 gost

      Zopet Žerdin s prostim spisom, na nivoju 3. razreda osnovne šole.🤮

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.