https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako pomagati lastovkam, ki niso mogle poleteti na jug?

23.09.2024 ob 6:05  

V zadnjih dneh smo priča številnim primerom mrtvih ali oslabelih lastovk, ki so bile najdene na tleh. Stanje je kritično ne le pri nas, temveč tudi po celotni Evropi, kjer na tisoče lastovk trpi zaradi ekstremnih razmer.


To je rezultat nenadnega, močnega ohlajanja in obilnih padavin, ki so prišle, preden je lastovkam uspelo odleteti v toplejše kraje. Zaradi teh neugodnih vremenskih razmer se lastovke ne morejo prehranjevati, saj so insekti, s katerimi se prehranjujejo, redki.

Posledično stradajo, zmrzujejo in umirajo. Preživele ptice, ki ne morejo loviti insektov, hitro porabijo rezerve, ki so nujne za migracijo na jug.

 

Kako pomagati lastovkam, ki so prizadete:

  • Zagotovite jim zaščito pred dežjem: Takoj odstranite lastovke s kraja, kjer pada dež.
  • Posušite jih: Ptice posušite in jih zaščitite pred nadaljnjim mrazom.
  • Segrejte jih: Uporabite termofore, steklenice s toplo vodo ali druge vire toplote, da jih ogrejete.
  • Nahranite jih: Ko se ptice začnejo gibati, jim ponudite hrano (insekte, namočene brikete za pse ali mačke, črve).
  • Počakajte z izpustitvijo: Počakajte, da dež preneha (po vremenski napovedi naj bi dež nehal v četrtek) in da zunanja temperatura naraste nad 15 °C.
  • Zagotovite zavetje: Če nimate možnosti skrbi za ptice, jih vsaj namestite v lope, hleve ali druge zaščitene prostore, kjer bodo zaščitene pred dežjem in prepihom.

V tem težkem obdobju, ko nepredvidljive vremenske razmere ogrožajo življenja mnogih lastovk, je ključno, da se odzovemo s sočutjem in skrbnostjo. Z upoštevanjem zgoraj navedenih ukrepov lahko prispevamo k reševanju teh ptic in jim pomagamo preživeti do ugodnejših pogojev za nadaljevanje poti. 

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.