https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Odprli prenovljeno knjižnico v Gornji Radgoni

Gornja Radgona, 24.09.2024 ob 12:15  

V Gornji Radgoni so v torek, 17. septembra, uradno odprli prenovljeno stavbo, v kateri delujeta Knjižnica in Ljudska univerza Gornja Radgona. Prva faza obnove se je začela leta 2012, letos maja tretja faza. Po več kot desetletju je knjižnica popolnoma obnovljena, je za STA povedala direktorica knjižnice Andreja Vučak Hribar. Vrednost del je bila 209.000 evrov.


Vučak Hribar je ob odprtju spomnila, da so s prenovo odpravili številne težave, ki so knjižnico pestile že več let, med njimi tudi zamakanje prostorov ob dežju. »Dolgo smo čakali na zaključek prenove, vendar smo danes veseli, da smo dočakali celovito obnovo. S tem smo izboljšali pogoje tako za zaposlene kot za uporabnike knjižnice in Ljudske univerze,« je še povedala.

Obnova stavbe na Trgu svobode je vključevala celovito prenovo fasade, energetsko sanacijo, zamenjavo žaluzij, oken in obnovo notranjih prostorov. Po prenovi ima knjižnica 520 kvadratnih metrov prostorov za različne dejavnosti za vse starostne skupine, od najmlajših do najstarejših. Posebno pozornost pri tem namenjajo dvigu bralne pismenosti, spodbujanju ljubezni do knjig in promociji slovenskega jezika.

Prenova stavbe je bila izvedena v treh fazah. Prva faza se je začela leta 2012, ko so pridobili dodatnih 200 kvadratnih metrov površin za knjižnično dejavnost. Leta 2013 so razširili notranje prostore in knjižnica je pridobila nove lesene police ter sodobnejšo opremo. Tretja in zadnja faza, ki se je začela maja letos, je vključevala sanacijo stropov v drugem nadstropju, kjer so odkrili nepravilnosti prejšnjih gradenj. Te težave so povzročile zamakanje, kar je najbolj prizadelo oddelek romanov in otroški oddelek.

Knjižnica Gornja Radgona s svojimi enotami v Apačah, Radencih in izposojevališčem v Svetem Juriju ob Ščavnici pokriva območje z okoli 20.000 prebivalci. Imajo več kot 100.000 enot gradiva in 5000 članov. Po obnovi pričakujejo tudi do 20-odstotno znižanje stroškov ogrevanja, kar bo dodatno pripomoglo k bolj ekonomičnemu poslovanju knjižnice in Ljudske univerze.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Vir: STA
 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.