https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V prekmurske državne gozdove pripeljali 10 krškopoljskih prašičev

19.09.2024 ob 9:33  

Pred dvema letoma so odpeljali krškopoljske prašiče, ko so v prekmurskih državnih gozdovih opravili svoje delo. V ponedeljek jih je rejec Vincec Ferenčak ponovno pripeljal na teren.

Deset krškopoljskih prašičev so po dveh letih ponovno pripeljali v prekmurske državne gozdove. Slovenska avtohtona pasma, ki je sicer najbolj znana po izjemno kakovostnem mesu, je prilagojena na pašne sisteme in dobro prenaša zunanje razmere.

Fotografija je simbolična.

Prašiči bodo pomagali pri vzpodbujanju naravnega pomlajevanja mehko lesne loke oz. vrbovij in topolovij, so pojasnili pri Družbi Slovenskih državnih gozdov. Naloga prašičev je, da prezračijo tla, premešajo humusni in mineralni sloj tal, hkrati pa delno odstranijo zeliščni sloj, ki sicer otežuje vznik in rast sadik.

Letos se bo na projektnem platoju, v sklopu projekta Priprava tal s pomočjo krškopoljskih prašičev, paslo deset prašičev. Prašiči bodo, kot je pojasnil rejec Vincenc Ferenčak, pripravili tla, na katerih bo imeli hrastovi plodovi kar 90 % več verjetnosti, da bodo vzklili in zrasli v velika drevesa. Zapisali so tudi: "Odveč je izpostaviti, da je poizkusna uporaba prašičev pred dvema letoma pokazala dobre rezultate."

 Foto: Arhiv Društva Rejcev krškopoljskih prašičev

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.09.2024 ob 11:05 gost

      Golob zrikto,ha,ha,ha.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.09.2024 ob 11:05 gost

      Zbuh7h

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.09.2024 ob 12:50 gost

      123 dođi da se ti ukozim.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.09.2024 ob 15:36 smrkci gost

      Slovenska politika se je preselila v Prekmurske gozdove,z načelom prešerna (goloba)in njegove urške kako sta lep par jebemti.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.09.2024 ob 15:46 Alien gost

      Morebiti še jim posreči hkrati razširiti zloglasno kugo, da ne bodo lajali v prazno

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.09.2024 ob 18:00 gost

      To je slovenska opozicija z janušem groznim načelu. Kajti SDS stranka ve veliko o svinjah. Tudi za časa volitev so imeli veliko povedati o svinjah pa biserih. Samo o sebi niso nič vedeli povedati pa potem da že 33 let drka jo Slovence poštene v glavo. Svoje tajkune oligarhe lobiste svoj podmladek z drogirani pa zalagajo z provizijami miljonskimi.

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.09.2024 ob 18:02 Kmetica gost

      Kako bodo obvarovali prasice pred prasicjo kugo v gozdu, ce na kmetijah veterinsrska uprava zahteva dvojno ograjo in seveda stem dodatno povzroca stroske.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.09.2024 ob 19:44 Bobo gost

      Udarna SDS ekipa v gozdu

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.09.2024 ob 21:57 gost gost

      Če to ni prvoaprilska novica, je zadeva, ki načrtno izziva okužbo s prašičjo kugo. Je zadeva, ki kliče po odstopu kmetijske ministrice in odgovornih KGZ Murska sobota. Kje ste zdaj pomurski prašičerejci, če vam je še kaj do pomurske prašičereje?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.