https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Najnižja raven aktivnih snovi v prodanih fitofarmacevtskih sredstvih v zadnjih desetih letih

19.09.2024 ob 14:30  

Podatki statističnega urada kažejo, da je lani bilo v Sloveniji največ aktivnih snovi v prodanih anorganskih fungicidih (325 ton), sledili so drugi fungicidi in baktericidi (158 ton), drugi herbicidi (97 ton) ter fungicidi na osnovi ftalimidov (96 ton).


V letu 2023 so fitofarmacevtska sredstva, prodana v Sloveniji, vsebovala približno 718 ton aktivnih snovi, kar predstavlja 15 odstotno zmanjšanje v primerjavi s prejšnjim letom in 20 odstotkov pod petletnim povprečjem (898 ton). To je najnižja količina aktivnih snovi v prodanih sredstvih v zadnjem desetletju.

Količine aktivnih snovi so se zmanjšale v večini glavnih skupin fitofarmacevtskih sredstev, vključno s fungicidi in baktericidi (16 odstotkov), herbicidi (16 odstotkov), regulatorji rasti rastlin (8 odstotkov), insekticidi in akaricidi (3 odstotke). Edina skupina z večjo prodajo so bili moluskicidi, kjer je bila rast kar 102 odstotna.

Največja prodaja aktivnih snovi je bila pri fungicidih (527 ton), med katerimi so prevladovali anorgansko žveplo (263 ton), ftalimidni fungicidi (95 ton) in fungicidi na osnovi bakrovih spojin (36 ton). 

Vir: SURS

Pri herbicidih je bilo prodanih 140 ton aktivnih snovi, največ v skupini organofosfornih herbicidov (66 ton). Aktivnih snovi v insekticidih je bilo za 38 ton, največji delež (30 ton) pa je predstavljala skupina nerazvrščenih insekticidov in akaricidov.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.