https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Zaključila se je obnova Marjinega znamenja pri Voglerjevi koči

Bogojina, 21.09.2024 ob 8:00  

Turistično društvo Bogojina v sodelovanju z občino Moravske Toplice je uspešno zaključilo obnovo Marijinega znamenja pri Voglerjevi koči sredi motvarjevskega gozda. Marijino znamenje, ki stoji v bližini Voglerjeve koče, je pomemben simbol duhovnosti in verske identitete kraja. 


Po letih izpostavljenosti vremenskim vplivom je znamenje kar klicalo po temeljiti prenovi. Obnova Marijinega znamenja in ureditev okolice sta plod prizadevanj skupnosti s številnimi prostovoljci, oziroma rezultat sodelovanja med Turističnim društvom Bogojina in Občino Moravske Toplice. Izvajalec gradbenih del je bilo podjetje Čista narava ob podpori Občine Moravske Toplice. 

Projekt je vključeval obnovitev poškodovanih lesenih delov, ki jih je na novo prostovoljno izdelal domačin Janez Bürmen. V čast zaključka prenove so pripravili obred blagoslova Marijinega znamenja.

Na praznik rojstva Marije Device ga je blagoslovil bogojinski župnik Andrej Lažeta. Pred blagoslovitvijo je navzoče Marijine častilce pozdravil župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač, s kratkim  zgodovinskim nagovorom pa prve lastnike kipa Matere Božje  predstavil slavist in bibliotekar Jože Vugrinec. 

Sledila je blagoslovitev znamenja in petje lavretanskih litanij članov cerkvenega pevskega zbora iz župnije Bogojina pod taktirko pevovodje Jureta Juriniča. 

Voglerjeva koča stoji na nadmorski višini 257 metrov, 1,9 km vzhodno od kraja Bukovnica in 2 km južno od kraja Motvarjevci/Szentlászló. Marijin kip je na omenjenem kraju na enem od dreves dal namestiti Janez Vogler sredi 30. let 20. stol. na željo svoje žene; pri njem je namreč njegova Eleonora rada molila. Po drugi svetovni vojni je bil kip uničen. Šele leta 1971 ga je nadomestil kipec Marije, ki sta ga z romanja v Lurd prinesla Terezija in Ludvik Rožman iz Bogojine.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.09.2024 ob 9:07 gost

      Kje so pa vsi janševi vojaki SDS debili. Oni se radi izpostavljajo na takih prireditvah. Seveda premalo odmevi dogodek. Kajti ti kreteni se že 33 let nastavljajo samo ko je veliko novinarjev.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.09.2024 ob 9:13 Markojca gost

      Janša je črno domobransko govedo - tele!!!!

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.09.2024 ob 11:24 X gost

        Povej mu v obraz , če si upaš ? Zakaj se skrivaš na portalu , zakaj se ne izdaš z priimkom in imenom ! Ja ker si ne upaš ! Si eno veliko in ZABITO POSRANE . (9:13)

        8 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.09.2024 ob 11:37 gost

        Janša tebe kot si ti niti ne povoha ne, da bi te pogledal v ta bosanski psiht MARKOJCA -OVCA

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.09.2024 ob 9:29 gost

      Betonske plošče so položili v gozdu? Kje je inšpekcija?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.