https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Uspešen korak k trajnostni prihodnosti v občini Moravske Toplice

20.09.2024 ob 13:00  

 Evropski teden mobilnosti je v občini Moravske Toplice znova pritegnil pozornost s številnimi dogodki in pobudami za spodbujanje trajnostnih potovalnih navad.


Letošnji osrednji poudarek je bil na pravični porabi javnega prostora za vse uporabnike, še posebej pešce in kolesarje, v primerjavi s prostorom, ki ga danes zasedajo avtomobili.

»S celostno prometno strategijo ustvarjamo pogoje za prihodnost, za prihodnjo prometno ureditev, ki bo podlaga za nadaljnje investicije, nadaljnje programe,« je pojasnil podžupan občine Moravske Toplice, Sašo Koca.

Dan mobilnosti s številnimi aktivnostmi

Danes je bil vrhunec Tedna mobilnosti v Moravskih Toplicah, saj so potekale različne aktivnosti, ki so spodbujale prebivalce k razmisleku o trajnostnih oblikah prevoza in njihovi vlogi pri izboljšanju kakovosti življenja v lokalni skupnosti.

Šolarji kolesarili in se učili o varnosti

V akciji Dan brez avtomobila so sodelovali šolarji šestih razredov iz osnovnih šol Bogojina, Fokovci in Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci.

Otroci so aktivno sodelovali v delavnicah, ki so vključevale:

  • Kolesarjenje in varnostne napotke za vožnjo s kolesom in e-kolesom.
  • Vožnjo po kolesarskem poligonu, kjer so utrjevali svoje spretnosti.
  • Predstavitev skirojev in varnostne napotke za njihovo uporabo.

Otroci so skozi praktične aktivnosti pridobili pomembna znanja o varnosti v prometu ter o prednostih trajnostnih oblik prevoza.

»Mi želimo trajnostno urediti ta naš promet. Osnovna šola Bogojina je tipična šola vozačev. Učenci prihajajo, več kot 80 odstotkov učencev pride z avtobusi v šolo. So pa pogoji tu v naši okolici odlični za kolesarjenje, iz Strehovec, Moravec, vsi lahko pridejo s kolesi,« pove Dušan Nemec, učitelj na osnovni šoli Bogojina.

Občinska prometna strategija in popravljalnica koles

V dopoldanskem času je pred Turistično-informacijskim centrom (TIC) Moravske Toplice potekala predstavitev občinske celostne prometne strategije.

Obiskovalci so se seznanili z aktivnostmi, ki jih bo občina izvajala za izboljšanje prometne infrastrukture, s posebnim poudarkom na trajnostnih načinih prevoza, kot so hoja, kolesarjenje in uporaba javnega prevoza.

Na dogodku je bilo omogočeno tudi testiranje električnih koles iz sistema Soboški biciklin, ki je del širše regijske pobude za izposojo koles.

Mnogi udeleženci so imeli priložnost preizkusiti električna kolesa in dobiti vpogled v prednosti te oblike prevoza.

Poleg tega je bila organizirana tudi popravljalnica koles, kjer so prebivalci lahko pripeljali svoja kolesa na manjša popravila in vzdrževalna dela.

Uspešno sodelovanje občin za boljšo mobilnost

Občina Moravske Toplice je skupaj z občinami Beltinci, Puconci, Tišina in Turnišče uspešno pridobila sofinanciranje za celostne prometne strategije.

Ključni cilj teh strategij je izboljšati kakovost bivanja z vzpostavitvijo boljših prometnih rešitev, ki bodo prispevale k bolj varni in trajnostni mobilnosti.

Strategija predvideva več ukrepov, kot so izboljšanje kolesarskih povezav, vzpostavitev vozlišč P+R (parkiraj in se pelji), povečanje varnosti na križiščih ter promocija javnega prevoza in aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje.

Poleg »trdih« ukrepov, kot je izboljšanje infrastrukture, bodo pomembno vlogo igrali tudi »mehki« ukrepi, kot so ozaveščevalne kampanje za spodbujanje trajnostnih navad, parkirna politika in spodbujanje skupne rabe vozil.

Pozitiven vpliv na okolje in zdravje

Evropski teden mobilnosti v Moravskih Toplicah je uspešno združil prebivalce v prizadevanju za bolj trajnostno prihodnost.

Z zmanjšanjem odvisnosti od avtomobilov in spodbujanjem alternativnih oblik prevoza je dogodek prispeval k izboljšanju kakovosti zraka in zmanjšanju negativnih vplivov na okolje.

S tem se krepijo tudi pozitivni učinki na zdravje, saj so prebivalci spodbujeni k večji telesni aktivnosti, kar prispeva k splošnemu izboljšanju kakovosti življenja v regiji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

* Oglasni prispevek

    Fotogalerija