https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Nadaljujejo se dela na Otoku ljubezni

Ižakovci, 21.09.2024 ob 18:20  

Na Otoku ljubezni v Ižakovcih se intenzivno nadaljujejo dela v sklopu postavitve novega plavajočega mlina na reki Muri. Po uspešni namestitvi manjšega kovinskega čolna, znanega kot kump, prejšnji teden, so danes, 21. septembra, v reko Muro spustili še večji čoln, ki bo služil kot eden od nosilnih elementov mlina.

 

Novi plavajoči mlin, ki bo zasidran na dveh nosilnih čolnih, meri kar 12,96 krat 10,52 metra. Manjši kovinski čoln, znan tudi kot kump, so v reko Muro postavili že v četrtek, 19. septembra.

Danes, 21. septembra, v reko Muro postavljajo še večji kump. Otvoritev plavajočega mlina je predvidena v začetku oktobra, ko bo mlin začel delovati v polni kapaciteti in privabil še več obiskovalcev v ta slikovit kotiček Prekmurja.

Na današnjem dogodku je spregovoril Dejan Klemenčič, v.d. direktorja zavoda za kulturo in šport Beltinci in direktor Javno komunalnega podjetja komunala Beltinci in Marko Virag, župan občine Beltinci.

»Danes je bil tehnično eden bolj zahtevnih dni, to pomeni, da smo splavili največji kos na otoku. Se pravi kump, gre za izvedbo v jekleni konstrukciji v skupni teži okoli petnajst ton. Sama splavitev morda niti ne zgleda toliko zahtevna, koliko je zahtevna konfiguracija tega terena. To pomeni, da je nedostopna z večjo, težjo mehanizacijo. Tako da smo pravzaprav splavitev izvajali pred mostom tam, kjer smo pač lahko ta kos prenesli in ga ustrezno obvladovali, da smo ga spravili v vodo in ga nato ob brežini spluli do končnega mesta,« pravi Klemenčič.

Ob gradnji so bili pozorni tudi na ohranjanje narave. 

 »Naš cilj je bil, da ne samo spravimo do mesta gradnje, ampak, da je to tudi narejeno varno. In pa seveda, da poškodujemo čim manj vegetacije, ki je na otoku prisotna. Naša želja je bila, da to ostane in to nam je tudi uspelo.«

Mlin je sestavljen iz dveh kumpov. Iz notranjega večjega, ki bo osrednji nosilni na njem bo nameščena tudi mlinarska hiša. Zunanji kump pa je pomožna, nosilna konstrukcija za kolo. Obe strukturi morata biti povezani, na sredi je potem mlinsko kolo, je pojasnil Klemenčič.

S projektom nadaljujejo v ponedeljek, v kolikor bodo vremenske razmere ugodne. Predvideva, da bo v naslednjih dneh pripravljeno, da lahko kumpa prevzameta hišo. Zaključek gradnje naj bi sledil v zimskih mesecih, je še dodal.

Klemenčič je še odgovoril na vprašanje o tehnični ustreznosti kumpa

»Veš čas gradnje je prisostvoval tehnik, ki je sproti pregledoval vare pred barvanjem. Kump je bil pregledan s strani pooblaščenega laboratorija. V bistvu pričakujemo, da dobimo tudi ustrezna zagotovila, da kump v tehničnem in proizvodnem smislu ustreza projektu. Sledi še pregled s strani pooblaščene oziroma akreditirane hiše, ki potem izda to dovoljenje in potem sledi vpis kumpa oziroma plovila v register.«

Na dogodku je nekaj besed spregovoril še župan občine Beltinci, Marko Virag. Župan se je uvodoma zahvalil navzočim za udeležbo.

»Smo spet en korak bliže temu, da bomo na reko Muro postavili dva objekta, ki morala biti tu vedno in večno in verjamem, da od tega trenutka naprej bosta.«

Verjame, da gredo stvari v pravo smer. Omenil je še, da jim je nagajala narava. Imeli so težave takrat, ko se je mlin potopil, vendar se zaveda realnosti sobivanja z naravo. Četrtega oktobra je uradno odprtje in upa, da bo takrat tudi narava prizanesljiva.

Pojasnil je, kdaj so pričeli s postavljanjem mlina

»Zgodovina je že precej nazaj. Ko se je neljubi dogodek zgodil, smo takoj pristopili k reševanju problema in se zavzeli, da bo mlin stal. Tudi takrat smo zagotovili, da bo v proračunu dovolj sredstev. V vmesni fazi je bil tudi razpis Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport lansko leto. Tam smo bili uspešni. Investicija je ocenjena na približno 600.000 evrov, od tega bo 350.000 evrov priskrbelo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Tako zahvala tudi njim in državnemu sekretarju Dejanu Židanu in pa seveda vladi, da prepoznava takšne projekte v razpisih.«

»Na nas je, da na otok ljubezni prihajamo s še večjo vnemo.«

Nove vsebine na otoku ljubezni v smeri digitalizacije

Opisal je tudi nove vsebine, ki jih lahko pričakujemo na otoku ljubezni. Poudaril je vlogo digitalizacije. Napovedal je obilo digitalnih vsebin, na primer vizualizacijo, ki predstavlja, kako je nastajal mlin. Na otoku ljubezni bo omogočena izposoja e-koles in pa daljnogledi.

Ciljajo na 50.000 obiskovalcev, je še zaključil župan.

»Otok ljubezni je tista točka, ki najbolj pritegne turiste v občino. Nekoč smo govorili o 50.000 ljudeh na otoku in verjamem, da se tej številki lahko približamo.«

 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Lara Mesarič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.09.2024 ob 19:32 Lali gost

      Še malo pa se Virag razpoči

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.09.2024 ob 7:15 gost

      Pa še res je

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.09.2024 ob 7:19 gost

      Verjetno to gre iz njegovega računa osebnega. Kajti on je vse zajebal da se je mlin sesedel sam vase.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.09.2024 ob 14:39 Brki gost

      Edni naj občini so tak debeli kak kump. Dobro bi mlin pa brod nosili.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.