https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ob 20-letnici direktorica poudarja: Naša dvorana ohranja kulturno identiteto kraja

21.09.2024 ob 11:30  

Gledališka in koncertna dvorana Lendava praznuje 20 let.


Gledališka in koncertna dvorana Lendava je praznovala 20-letnico svojega delovanja. Direktorica Judit Zagorec Csuka je za STA ob jubileju povedala, da se vloga dvorane skozi dve desetletji ni spremenila, temveč ostaja zvesta osnovnemu poslanstvu - promoviranju umetnosti in kulture tako v Lendavi kot tudi onkraj državnih meja.

Dvorana že dve desetletji predstavlja pomembno kulturno središče v regiji, saj "služi občinstvu na področju kulture v Lendavi in širši okolici, na področju celotnega Pomurja in tudi na Madžarskem," je povedala Zagorec Csuka.

Dodala je, da je dvorana od svojega rojstva gostila že skoraj 2500 prireditev. Pri čemer se število dogodkov z leti povečuje, saj je bilo leta 2004 v dvorani 56 prireditev, medtem ko so lani izvedli 168 prireditev.

V dvorani ponujajo širok spekter dejavnosti

Izpostavila je širok spekter dejavnosti, ki jih v dvorani ponujajo, od gledaliških predstav, koncertov, filmskih projekcij, plesnih dogodkov in prireditev za otroke do dogodkov ob občinskih in državnih praznikih. "Vloga te dvorane ni le zadovoljevanje kulturnih potreb ljudi v Lendavi, temveč tudi prebivalstva širše v Pomurju in v obmejnih regijah Madžarske.

Kulturna ponudba, ki jo ustvarjamo, bogati življenja mnogih, saj se skozi leta povečuje število prireditev in obiskovalcev." Lani so jih tako zabeležili 30.000.

"Vizija dvorane temelji na medkulturnem povezovanju"

Posebno pozornost je Zagorec Csuka namenila medkulturni dimenziji delovanja dvorane, ki se osredotoča na povezovanje različnih narodnosti, manjšin in etničnih skupnosti, zlasti na področju dvojezičnosti in multikulturnosti: "Vizija dvorane temelji na medkulturnem povezovanju, saj tukaj izvajamo predstave v slovenskem in madžarskem jeziku, s čimer krepimo sodelovanje in medsebojno razumevanje med obema narodoma." Po njenih besedah je dvorana mednarodno prepoznana tudi zaradi arhitekturne zasnove, saj je bila zgrajena po načrtih svetovno znanega arhitekta Imreja Makovcza.

Slavnostna govornica na slovesnosti ob praznovanju 20-letnice umetnica in profesorica na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru Sabina Šinko je prav tako poudarila medkulturni pomen dvorane: "Ta prostor že dvajset let služi kot prostor umetnosti in kulture, kot prostor medkulturnega sožitja, ki je iz nas pogosto naredil boljšega človeka."

Župan Janez Magyar pa je v svojem nagovoru izpostavil arhitekturno in kulturno vrednost stavbe:

"Gledališka in koncertna dvorana je mojstrovina arhitekta Makovcza in srce kulturnega življenja naše občine." Dodal je, da je Občina Lendava v zadnjih dveh letih namenila več kot 155 tisoč evrov za obnovo in posodobitev dvorane.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.09.2024 ob 13:17 gost

      Kje pa je bil spoštovani publikum? nekam prazna dvorana je bila. Morali bi poklicati radio 105, da bi vam kakega hrvaškega penzionista zrihtali hrvatsko ekstradno zvezdo iz osemdesetih, ka bi napolnila dvorano. Magyar muzik pa slovenska glasba ne pali v Lendavi samo Hrvaška muzika. Samo, če bi pa v dvorani po nekem čistem naključju nastopil kak slovenski bend, te pa še župana Magyara pa Jutke ne bi bilo na proslavi.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.09.2024 ob 14:58 gost

        Pa bil je povabljen Darko Domjan, venar je zadnji trenutek odpovedal nastop, ker je nekje zataknil in pozabil zobno protezo.

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.09.2024 ob 14:48 smsmayar gost

      in poslusajte to nabulozo ko med prireditvijo zupancek posilja voditeljici iz publike sms sporocila kaj morajo govoriti na odru Ups beri kako ga morajo hvaliti le on le on in se enkrat ups oprostite LE ON

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.09.2024 ob 15:30 gost

      Ti šment. Kako se je lahko to zgodilo, ,da je Darko Domijan pozabil protezo, kaj te na občini niso imeli rezervne proteze, ka je te siromak ostal brez nastopa. Sicer bo pa drugo leto, če bo še živ na 10 obletnici Turistične zveze Lendava nastopil kot predskupina Tereze Kesovije in Zdravka Škenderja. Župana pa lepo na miru pustite . Ker njegovi protikandidati so še dosti hujši od njega, mislim na Suča, pa Koncuta in Oletiča. Tudi z Balažekom niste bili zadovoljni. Pa koga bi vi v Lendavi imeli za župana bog vas nema rad. Mogoče Stanko Preradoviča, ali Damir Roba, Morti Kutnjaka predsednika hrvatskok društva ali pa Ferenca poslanca, morda Kranjca poslanca Svobode ali keri kurac bi bi za vas dober župan po vašem okusu?????????????????????????????????????????????

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.09.2024 ob 18:34 Lendavcan gost

      Oooo moja oranzna, peklenska pomaranča to je prava baba!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.09.2024 ob 11:27 Nika gost

      Ta stavba je dobesedno čarobna... Čudovito pravljična, resnični biser igrive arhitekture!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.