https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Od kod izvira ime kraja Turnišče?

23.9.2024  

Turnišče je naselje v severovzhodni Sloveniji, ki se nahaja v osrčju Pomurja. Kraj spada v Občino Turnišče in leži v ravninskem delu Prekmurja. Zaradi svoje geografske lege je bil zgodovinsko pomemben kot prometno in trgovsko središče, danes pa je prepoznan predvsem po svoji bogati kulturni dediščini.


Kot najstarejši ohranjen pisni vir se šteje spravna listina madžarskega kralja Bele IV. iz leta 1267, ki je bila podpisana v cerkvi blažene Device v Črncu. Omenjena listina navaja kraj Črnec, ki je bil eden izmed najstarejših krajev v dolnjem Prekmurju in v katerem je stala stara turniška cerkev. Leto 1322 pa je prelomno za bližnjo stražno postojanko, za katero se omenja ime Thoronhel v zvezi z vasicama Renkovci in Bratkovci kot ustaljeno naselje.

Za kraj so se uporabljala še številna druga imena (Tornissa, Tornyssa, Tornischa, Tornystya, Thurnyssa), ki vsa predstavljajo nekdanja poimenovanja za Turnišče (turen pomeni stolp, zato naj bi kraj dobil ime po stolpu, ki je tam stal). Kasneje je kraj postal upravno središče zemljiške posesti, ki je zajemala območje celotne turniške pražupnije.

V poznem srednjem veku sta se naselbini »cerkveni« Črnec in vojaško-upravno središče Turnišče postopoma združevali in do konca srednjega veka združili v eno samo naselje. Kraj je obdržal ime Turnišče, kar kaže, da je imela tukajšnja upravna funkcija prednost pred cerkveno. V že omenjeni listini iz leta 1322 je Turnišče omenjeno kot opidum (trg).

Leta 1524 je naselje na območju današnjega Turnišča uradno postalo trg. Leta 1548 je pridobilo mestne pravice, s katerimi so bili Varašanci oproščeni davkov, volili so svoje sodnike in te pravice so jim dajale svobodo sejma kadarkoli. Tukaj se je začela močno razvijati obrt, zlasti čevljarska in krojaška. Čevljarski mojstri so se leta 1760 organizirali v čevljarski ceh. Pravila ceha so bila napisana v latinskem jeziku in bila potrjena s strani cesarice Marije Terezije. 

Krojaški mojstri so ceh ustanovili leta 1770 in si prav tako pridobili potrditveno pismo od cesarice. Občina hrani originalni izvod te listine. Tradicija cehovskega združenja v Turnišču živi še danes. V spomin na dolgoletno tradicijo čevljarstva sredi Turnišča stoji čevljarski muzej. V občini je še en muzej, in sicer kupinarski muzej v Renkovcih, ki prikazuje nekdaj močno prisotno obliko trgovine z jajci in kokošmi.

V Turnišču se nahaja znana cerkev Marije pod logom, ki je izredno bogata s freskami, katere je v 14. stoletju ustvaril Janez Aquila s sodelavci. Vsako leto se 15. avgusta v Turnišču odvija »Velka meša«, takrat se zbere več kot deset tisoč romarjev. Turniška cerkev je bila leta 2007 imenovana za osrednje romarsko svetišče murskosoboške škofije.

Poleg kulturnih znamenitosti pa na področju občine Turnišče najdemo tudi nekatere naravne znamenitosti: rastišče močvirskega tulipana oz. logarice in rastišče sibirske perunike.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2024 ob 7:09 smrkci gost

      Turnišče je najlepša vas in nekoč Varaš,dan danes je pa vas duhov,ki ga je politika uničila pred 33 leti vsa do danes.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.09.2024 ob 7:29 gost

      Upkači

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.09.2024 ob 10:02 Turnišče gost

      je edina vas, oziroma kraj okoli katerega se pretaka bela gnojnica, torej neka znamenotost, ko živali serjejo in ščijejo mleko. kO SEM SE PELJAL IZ EMERI lIPA do trgovine Jager, so njive namreč bile prepojene z belo nesnago, smrdelo je pa kot 100 hudičev. In po 50 letih življenja med njivami sem dojel, da tudi možnost bele gnojnice obstaja. Saj ni res, pa je.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.09.2024 ob 10:06 ....... gost

      če je Turnišče najlepša vas, smrkec malo pretiravaš, moraš malo naokoli, vsaj do centra Črenšovec, da vidiš cesto in okolico in ne bob stezo za kolesa in makadam pri občini v centru vasi.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.09.2024 ob 10:09 Varašanka gost

      Turnišče nikoli ni dobilo/imelo mestnih pravic. Bil je trg, madžarsko poimenovanje za to je mezőVÁROS, dobeseden prevod za to bi bilo podeželsko mesto. Zlog mező- se je skozi stoletja "izgubil", ostal ter ohranil se je drugi del besede - város. Od tod Varašanci in Varaš ter zmotno prepričanje, da je bil Turnišče nekoč mesto.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.09.2024 ob 19:52 Mestne pravice gost

        Imeti mestne pravice in biti mesto sta dva pojma. Drži, da Turnišče ni nikoli bilo mesto, je pa imelo mestne pravice, on trg. Obstajajo podpisane listine.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.09.2024 ob 10:17 smrkci gost

      Komu ne paše v Turnišču živeti se naj odseli,nekateri se že selijo 37 let,češ da je Turnišče slaba vas,vedno so izgovori da ni denarja saj pa za selitev ni potrebno da imaš denar,ampak je lažje ljudem lagati in jih zavajati.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.09.2024 ob 10:17 ........ gost

      karkoli je bilo v zgodovini, danes je mesto duhov in prizorišče obračuna kod O.K. Corala, saj v soboto po 12 uri do nedelje ne najdeš človeka v vasi. Le kak traktorček, ki kontrolira red in mir.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.09.2024 ob 10:22 .......... gost

      srkec, ti verjetno ne lažeš in ne zavajaš, zato ti je tako dobro v Turnišču, verjetno si z bajto , ki ti jo je postavil oče zadovoljen, saj ni bilo potrebno nič vlagati. Tak se da živeti, kaj si k tmu sam prispeval, pa sam veš.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.09.2024 ob 10:37 gost

      Smrkonja,,,, ti si verjetno iz Turnišča. Kajti to zagovarjanje te selendra je lahko samo iz Turnišča. Če je to kraj za živeti potem ti verjetno nisi mrdnu iz te selendre. Malo se podaj ja ogled drugih krajev v Sloveniji vsaj do murske sobote Lendave Maribora. Pa bos videl razliko med kraji kot je tvoja selendra zaostala pa drugi razvojni kraji. Cesto imeta kot drugi kraji ulice nobenega odmevnega dogotka samo cerkev ki je pa delo ljudi iz stoletja 750 let pred vami bedaki. Kajti edina občina ki gre z razvojem v leto 1950 vse ostale občine pa za 5 let naprej od 2024. Včasih je bil kraj eden bolj razvitih kako ga pa vodijo tako imenovani občinski šerif,,, župani,,, pa propada bolj hitro kot se volilni mandat spet obrne okoli. Že drugi mandat je eden in edini hlapec SDS in kaj je naredil še obljube so zbledele kere je izrekel. Nič nič nič. Štefkaš debil,,,, smrkonja,,.

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.09.2024 ob 11:17 Marko gost

      Sklepane marke

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.09.2024 ob 11:19 .... gost

      štera vis na markuskun je spluj vis, prijte na Goričko, ka vidite lepote

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.09.2024 ob 20:02 Lepote goričkega sveta gost

        Na goričko do pomali dominejrali ljubljančani. Odavle se hitreje kak friško pečeni kruj. Žal pa prekmurci premalo cenimo ka mamo. Pluvlemo vse poprejk, po vsen, kak so eni razviti drugi nej. Tak kak kokoteki na gnoji. V prekmurji živimo dobro, mamo v bistvi vse. Vodo, elektriko, internet, doktore, trgovine, dostop do AC, tovarne, dokaj ugodno klimo, lepo okolje. Nam falij turistov, nej fala zadosti jih je. Pa pogledni kak je tan ge majo viška turistov.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      23.09.2024 ob 11:49 gost

      Na goričkon je glij tak kak na ravenskon, izselili so se v Soboto v bloke, pustili so lepe kmetije, ka bi ovači trbelo zajtra stanovi pa iti v štalo, kak tùdi rano iti na avtobu

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      23.09.2024 ob 12:06 Sagrotan gost

      Volitve bodo kmalu, zato se dela vse v smeri, da županova raja bo vse dobila, ka si zamisli. Družbenokritični morejo utihniti, komentarji se brišejo. Dela se za društva, dela se za rajo, dela se v smeri, da hlapcem mira ne dajo.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      23.09.2024 ob 13:26 smrkci gost

      Resnica boli,boli,boli......................................................................

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      23.09.2024 ob 16:39 gost

      Smrkonja to sklepaš po sebi. Bedak.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.09.2024 ob 16:53 ........ gost

      smrkec, resnico moraš prvo poznati, šele nato, če obstaja, je lahko boleča. Če resnice ne poznaš, ne more biti boleča, nisi pa zapisal za kaj pravzaprav v Turnišču gre, saj si zapisan pod več prispevkov.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      24.09.2024 ob 10:13 Josko gost

      Trnisce je zaostali zaselek, obstau v medvedovij casih..

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.