https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Grozljivo leto za slovenske vinarje

25.09.2024 ob 16:00  

Letošnji izpad pridelka grozdja bo med 30- in 60-odstotki, odvisno od vinorodnega okoliša. Krive so vremenske razmere in zlata trsna rumenica. Pridelek je glede na zadnje petletno povprečje letos za tretjino nižji, so povedali pri Združenju slovenskih vinarjev pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij v okviru GZS. Člani združenja pozivajo pristojna ministrstva in Vlado RS k hitremu in učinkovitemu reševanju težav. 

 

Vinogradniki že leta opozarjajo na opuščanje vinogradov, kar člane združenja zdaj že resno skrbi. Opuščanje je posledica razmer v sektorju in negotovosti, ki se napovedujejo na področju zmanjševanja rabe fitofarmacevtskih sredstev, ekstremnih vremenskih razmer in evropske protialkoholne politike. Ministrstva nagovarjajo, da prisluhnejo težavam vinogradnikov in vinarjev in nemudoma zagotovijo finančno pomoč sektorju, ki je pri nas izjemnega gospodarskega pomena za razvoj turizma, gastronomije in obdelanega podeželja. 

Opozarjajo tudi, da bi bil potreben večji nadzor pri spremljanju pridelave grozdja in da je nujna uvedba masnih bilanc tako na področju pridelave grozdja kot vina, ki bi dosledno spremljala stanje in preprečila ponarejanje porekla. Od varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano medtem pričakujejo aktivno spremljanje dogajanja na področju prodaje grozdja in vina in preprečevanje nedovoljenih ravnanj.

Letošnji izpad pridelka je izjemno velik, kar bo pomenilo manjšo pridelavo vin. V Posavju je pridelek zaradi pozebe in spomladanskega dežja zmanjšan za 25 do 35 odstotkov, na Bizeljskem celo do 70 odstotkov. Na Primorskem ocenjujejo zmanjšanje pridelka za tretjino, v Vipavski dolini do 50 odstotkov in na Krasu do 60 odstotkov. V vinorodni deželi Podravje je izpad okrog 30-odstotni, pridelek pa je dodatno še oklestila zlata trsna rumenica, so navedli.

Slovenske vinarje skrbi, da bodo zaradi količinsko manjše letine izgubili mesto na trgovskih policah, saj je vina v EU preveč in bi zato lahko na slovenske police prišlo po nizkih cenah. "Izguba domačega trga pa bi za dejavnost slovenskega vinogradništva in vinarstva pomenila propad ob že tako težkih razmerah," so izpostavili.

V Brdih so sicer, kot so povedali pretekli teden, z odkupnimi cenami zadovoljni, prav tako je grozdje zdravo in presenetljivo kakovostno.

"Letošnja letina grozdja je rekordno nizka. Precej nižje letine so že tretje leto zapored, kleti so prazne in sedaj resnično rabimo pomoč za ohranitev delovnih mest. Vinogradniki se po svojih močeh prilagajamo na vremenske razmere, vendar so pogosti vremenski ekstremi neobvladljivi," je za GZS povedal predsednik Združenja slovenskih vinarjev Gorazd Bedenčič.

Ob tem se je zahvalil državi za pomoč pri spopadanju z zlato trsno rumenico, sicer pa vinogradniki od države pričakujejo hitrejše in bolj strukturirano ukrepanje.

"Pričakujemo, da pristojna ministrstva skupaj z vsemi deležniki v vinskem sektorju poiščejo dolgoročno sistemsko rešitev za pomoč vinogradniško - vinarskemu sektorju in aktivno ukrepajo ob letošnji izjemno nizki letini in slabih zadnjih letinah s pomočjo vinogradnikom in vinarjem," je dejal Bedenčič.

Vir: STA

Foto: Pixabay

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2024 ob 17:06 ..... gost

      Za Slovenijo ga je preveč, saj se ga pije polovico manj kot lta 2022, če pa vinski oligarhi prodajo kak litrček manj na tuje tržišče, jih pa tudi ne bo vrag vzel. Ali pač, če je kriza, mora biti kriza za vse, ne samo za brezdomce in siromake.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2024 ob 17:14 gost

      Veliko nesreč se zgodi ravno zaradi alkohola zato ni nič narobe , če ga je manj ! Brez tega se da živet brez kruha pa težko !

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.09.2024 ob 20:45 kres gost

      Ka pa Prekmurje nej smo tak radovedni za druge

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.09.2024 ob 23:57 gost

      Naj strajkajo tak kak spomladi nej ka državo prosijo za pomoč oz davkoplačevalce Vse se vrača vse se plača

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.09.2024 ob 9:25 gost

      Vinska mafija bo vedno dobila svoje. Namreč vlada je dvignila davek za vse samo za vinsko mafijo ni višji davek. To pa zato da je polovica vlade in parlamenta vpletena v vinsko mafijo. Pa to leva in desna stran da nebo pomote še več je desnih kot levih da se ukvarjajo z vinarstvo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.09.2024 ob 9:29 gost

      Najbolj donosno posel je kmetijstvo v kero spada tudi vinarstvo in smetarski lobiji. To so največje pijavke davkoplačevalskega denarja. Pa to leva in desna stran vsi so isti. Ko so levi na vladi pokrivajo desne lobije, ko so desni na vladi pokrivajo leve lobije. Plača pa,,,,, glupi narod,,,,,, Slovenci.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.