https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Nedelici oživeli star običaj - ročno ličkanje koruze

Nedelica, 25.09.2024 ob 11:00  

V Nedelici stoji Kovačeva domačija »Pri mlinarjevih« iz leta 1877, ki predstavlja tipično staro prekmursko kmečko domačijo z vsemi pripadajočimi objekti. Člani društva Rdeči zvonček Nedelica so v soboto, 21. septembra, na domačiji pripravili prireditev, na kateri so prikazali že pozabljeno kmečko opravilo - ročno ličkanje koruze.


Kovačeva domačija je hkrati rojstni kraj narodnega heroja Štefana Kovača – Marka, zdajšnja lastnika Štefan Kovač, mlajši in žena Vesna pa sta pred leti propadajočo domačijo obnovila in jo odprla za obiskovalce, kot zgodovinski in etnološki muzej. Družina Kovač prav tako tesno sodeluje s Kulturnim društvom Rdeči zvonček Nedelica, ki na domačiji pripravlja številne dogodke in prireditev.

Tokrat so člani društva trgali koruzo in jo z lesenim vozom vozili na gumno Kovačeve domačije. Sodelujoči so ob ličkanju koruze obujali spomine na mladostne dni, ko so bila taka opravila v jesenskem času na vsaki domači. Koruzno ličje, ki je ostalo pa je šlo v roke članicam društva, ki bodo iz posušenega ličja pripravile delavnice, kjer bodo izdelovali različne izdelke iz koruznega ličja. Dogodka so se udeležili tudi domačini iz vasi Nedelica in člani društev iz občine Turnišče, ki so se na ličkanje koruze po stari kmečki pripeljali s starodobnimi kolesi in tako obogatili dogodek.

V imenu občine Turnišče je vse zbrane nagovorila Danijela Skledar, ki je pohvalila delo Kulturnega društva Rdeči zvonček Nedelica.

Ob tej priložnosti pa se je odvil tudi zanimiv kulturni program na temo starih kmečkih opravil, zapeli pa so tudi ljudski pevci iz Nedelice.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2024 ob 11:17 gost

      Ja to so bili lepi časi .Veliko več spoštovanja , pomaganje sosed sosedu .Skratka ni primerjave od takrat in sedaj !

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2024 ob 17:12 gost

      V tej Nedelica vedno 4 ene in iste kokoši.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.09.2024 ob 19:17 gost

      Gost ob 17:12 kokoš te je prdnila ,če še tega ne veš !

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.