https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Novo študijsko leto, stare težave za študente

26.09.2024 ob 6:05  

Izzivi, s katerimi se študenti soočajo v novem študijskem letu, ostajajo podobni kot v preteklih letih. Kljub umirjanju inflacije so stroški, zlasti bivanja, še vedno visoki. Predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), Luka Mihalič, je opozoril na pomanjkanje dostopnih stanovanj, saj mora tretjina študentov iskati namestitev na trgu, kjer so najemniki nekonkurenčni zaposlenim. Poudaril je tudi problematiko tujih študentov, ki nimajo pravice do subvencioniranih postelj, česar primanjkuje vsaj 2000.

Težave ostajajo tudi na področju dostopa do zdravstva.

Študenti, ki prihajajo iz drugih krajev, imajo otežen dostop do osebnih zdravnikov, pri tem pa je pomanjkanje ustrezne oskrbe še posebej izrazito pri duševnem zdravju. ŠOS si prizadeva tudi za izboljšanje zdravstvenega zavarovanja, saj so tuji študenti večinoma nezavarovani. Poleg tega dvig štipendij ne zadostuje za pokritje vseh stroškov študentov.

ŠOS pričakuje, da bodo študenti vključeni v procese odločanja, ki jih zadevajo, kot je priprava novega zakona o visokem šolstvu. Prav tako sodelujejo pri pripravi strategije za odpravo prekarnosti ter zdravstvene reforme, ki bo obravnavala zdravje študentov.

Kakšne ukrepe lahko pričakujemo?

Spomladi je ŠOS predlagal zakon za urejanje položaja študentov, ki vključuje ukrepe, kot so višja minimalna urna postavka za študentsko delo, dvig subvencij za prehrano in možnost brezplačnih vozovnic. Zakon še usklajujejo z ministrstvi, a podpora predsednice državnega zbora daje upanje na njegovo sprejetje.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.09.2024 ob 9:15 gost

      Zakaj bi se trudil in študiral če tvoje delavno mesto zasedajo 70 letni pizddeki ki se nočejo posloviti od svoje velike plače in ugodja kerega mu nudi služba brez dela. Zato pa morajo mladi keri končajo šolanje z diplomo z magisterijem v tujino. Vse to pa dovolijo in z zakonom omogoča država keri so mladina breme ne prihodnost.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.