https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Moškim manjka dobre stare šole kavalirstva?

 

Valentinovo ali za mnoge praznik zaljubljencev je tudi v slovenski kulturi zelo razširjen. Mnogi pari se na ta dan odpravijo na romantične izlete ali si podarijo bolj ali manj draga darila.


Valentinovo je praznik, ki smo ga uvozili iz Združenih držav Amerike, pri nas pa je praznik sv. Valentina imel povsem drugačno noto – šlo je namreč za krščanski praznik, po raznih pregovorih v različnih slovenskih pokrajinah pa naj bi to bil dan, ko se ženijo ptički; po starem kmečkem koledarju naj bi se na ta dan začela vinogradniška dela, ponekod pa 14. februar celo smatrajo za prvi pomladni dan.

Dan, ko so ljudje bolj ljubeči do partnerjev

Za Valentinovo se partnerji, še posebej tisti, ki so sveže zaljubljeni, radi odpravijo kam na romantično večerjo, si napišejo ljubezensko pismo, podarijo razne pozornosti … Še posebej ženske so vesele, če se dragi spomni na njih z vrtnico ali čim podobnim. Praznovanje praznika zaljubljenih se je tako razširilo in postalo skoraj samoumevno, da je marsikdo razočaran, če ne dobi darila za Valentinovo.

Imate ključ do njenega/njegovega srca?

Katera so najpogostejša darila za Valentinovo?

Najpogosteje moški ženskam podarijo rože in sladkarije, dobrodošle pa so tudi sladke besede in romantičen zmenek v dvoje. Poleg majhnih pozornosti so najpogostejša darila tudi plišaste igračke, srčki v raznih oblikah, spodnje perilo, parfumi, nakit, modni dodatki …

Medvedek za praznik ljubezni ...

Za romantične duše je današnji dan primeren za sprejemanje odločitev na ljubezenskem področju - če imate npr. simpatijo in se ji ne upate približati, je današnji dan pravi, da ji pošljete ljubezensko pismo; če pa ste že v zvezi in razmišljate, da bi zasnubili partnerko, je Valentinovo lahko pravi dan za "tisto" vprašanje.

Stereotipni pogledi na praznik zaljubljenih

Pogledi na omenjeni praznik in (ne)praznovanje le-tega so različni, ne glede na spol, vseeno pa izbrani spodnji dve izjavi (prva ženska in druga moška) orišeta žensko in moško stereotipno mnenje o Valentinovem.

Redko katera ženska se ne bi razveselila rdečih vrtnic ...

Vesna, 27: »Seveda si želim, da bi me partner obdaril za Valentinovo, dovolj je že majhna pozornost – zadovoljna sem, če mi podari samo droben cvet, samo, da mi pokaže, da me ima rad. Mislim, da moškim manjka dobre stare šole kavalirstva.«

Mark, 31: »Valentinovo je dan kot vsak drug. Ne vem, zakaj bi se obdarovali zato, ker so si pač nekje izmislili, da je to dan zaljubljencev. Zdi se mi, da je ta praznik preveč skomercializiran. Če nekoga ceniš, mu to moraš izkazovati celo leto, in ne samo 14. februarja, samo zato, ker to pač počnejo vsi drugi.«

Foto: SXC.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.