https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan turizma: Kam najraje zahajamo Slovenci in kdo najraje prihaja k nam?

27.09.2024 ob 9:00  

Danes, 27. septembra, obeležujemo svetovni dan turizma, katerega letošnji slogan je Turizem in mir. S tem geslom želi Svetovna turistična organizacija poudariti vlogo turizma pri vzpostavljanju miru in sprave ter razumevanja med narodi in kulturami. Preverite, kam najraje potujemo Slovenci in kdo najraje prihaja k nam.

Evropa ostaja vodilna svetovna turistična destinacija

Statistični urad Republike Slovenije navaja, da je bilo v prejšnjem letu 1,3 milijarde mednarodnih prihodov turistov, kar je za 11 odstotkov manj kot rekordnega leta 2019.  Od tega so več kot polovico mednarodnih prihodov našteli v Evropi.

Vir: UNWTO

Delež tujih turistov v Sloveniji narašča

V preteklem letu so tuji turisti v Sloveniji ustvarili rekordnih 11,6 milijona prenočitev, kar predstavlja najvišjo vrednost doslej. Med letoma 2010 in 2019 je delež prenočitev, ki jih opravijo tuji obiskovalci, vztrajno naraščal, in sicer s 56 odstotkov na 72 odstotkov.

Pandemija covida-19 je v letih 2020 in 2021 močno vplivala na turizem, saj so zaradi omejitev potovanj in uvedbe turističnih bonov prevladovali domači gostje. Lansko leto pa je prineslo okrevanje mednarodnega turizma, saj je delež tujih turistov ponovno dosegel raven iz leta 2019, kar pomeni, da so tuji obiskovalci predstavljali 72 odstotkov vseh prenočitev.

Vir: UNWTO

Skoraj polovico prenočitev ustvraili turisti iz Azije

Turisti iz neevropskih držav so v letu 2023 v Sloveniji ustvarili približno 1,2 milijona prenočitev, kar predstavlja desetino vseh tujih prenočitev. Skoraj polovico teh prenočitev so prispevali turisti iz Azije, tretjino turisti iz Severne Amerike, medtem ko je bilo prenočitev turistov iz Afrike najmanj, z le tremi odstotki.

Vir: UNWTO

Tuji turisti se odločajo za Slovenijo zaradi varnosti

Poleg naravnih lepot je občutek varnosti med bivanjem eden glavnih razlogov, ki so ga tuji turisti v letih 2021/22, ko je bilo izvedeno zadnje raziskovanje, najpogosteje izpostavili kot zelo pomemben ali pomemben dejavnik pri izbiri Slovenije za svoje potovanje.

Prav tako so osebni varnosti med bivanjem dodelili eno izmed najvišjih ocen glede vtisov o Sloveniji. Na lestvici od 1 (zelo slabo) do 5 (zelo dobro) so ji v obdobju julij–avgust 2021 podelili povprečno oceno 4,1, med septembrom in oktobrom istega leta pa se je ta povprečna ocena dvignila na 4,4.

Vir: UNWTO

Največ prebivalcev Slovenije potuje na Hrvaško

Prebivalci Slovenije, stari 15 let ali več, so v preteklem letu opravili 7,1 milijona zasebnih potovanj, pri čemer so bivali tako v plačljivih turističnih nastanitvah kot v brezplačnih, kot so lastna počitniška bivališča ali pri sorodnikih in prijateljih. Skoraj polovica teh potovanj je potekala znotraj Slovenije, medtem ko je bilo 54 odstotkov potovanj v tujino. Med tujimi destinacijami je bila najpogosteje izbrana Hrvaška, kamor je bilo namenjenih kar 51 odstotkov vseh zasebnih potovanj v tujino. Sledile so Bosna in Hercegovina, Italija ter Avstrija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.09.2024 ob 11:36 Prlek gost

      v Lotmerki pa nemamo turizma? vse gre mimo :(

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.09.2024 ob 11:54 Radgončan gost

        V Radgoni je še slabše, nič od niča, ne premoremo niti enega spodobnega javnega wc-ja. Za skalo v krožišču pa smo imeli 18.000 eurov. Še dobro da je čez most Avstrija, kjer vidiš kako turizem cveti in kako urejeno mora biti mesto. Zdaj smo ostali še brez avtobusnih povezav, avtobusne postaje pa tako nimamo, so jo kar ukinili in prestavili pod milo nebo, kjer lahko greš na potrebo v posrani dixi. To je rezultat naših funkcionarjev, katerim so za nagrado še povišali plače.Sramota!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.09.2024 ob 12:34 u Rusiji zapiraju duhovnike gost

        bild.de/ausland/inland/russland-deutscher-pfarrer-in-sankt-petersburg-festgenommen-/

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.09.2024 ob 12:14 Robi gost

      Županja Mauko Tuš pa da sedi na stolčku , da je z nazivom in plačo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.