https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kaj bo z regulacijo cen elektrike v 2025?

24.09.2024 ob 16:00  

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ob umiritvi cen elektrike na veleprodajnih trgih po novem letu ne predvideva podaljšanja omejitve cen. Razmišlja pa o vsaj trimesečnem zamiku ponovne uvedbe prispevka za obnovljive vire energije, da ponovna uvedba ne bi sovpadla z zaključkom regulacije cen, so pojasnili na ministrstvu.


Letos za gospodinjstva še velja regulacija cen elektrike, in sicer na način, da so te navzgor zamejene za 90 odstotkov porabe, medtem ko dobavitelji 10 odstotkov porabe lahko zaračunavajo prosto. Ukrep se s koncem leta izteče, na ministrstvu pa o podaljšanju omejitve cen ne razmišljajo. "Cene na veleprodajnih trgih so se umirile, tekom letošnjega leta pa so bile pretežno tudi precej nižje od lanskih tržnih cen," ugotavljajo.

Odločitev medtem še ni sprejeta glede ponovne uvedbe prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz OVE pri električni energiji. Vlada je namreč v prizadevanjih za znižanje inflacije gospodinjstva oprostila plačila slednjega za zadnja dva meseca leta 2023 in celotno leto 2024, prispevek bi morala gospodinjstva - z izjemo imetnikov sončnih elektrarn - tako začeti plačevati spet z novim letom.

Ministrstvo pravi, da razmišljajo o zamiku ponovne uvedbe tega prispevka za najmanj tri mesece, da ta ne bi sovpadla z zaključkom regulacije cen. Pričakujejo namreč, da se bodo ponovno vzpostavile tržne razmere, v okviru katerih se bodo oblikovale za gospodinjstva sprejemljive, dostopne in povprečno primerljive cene. "Tržne strategije posameznih dobaviteljev oz. trgovcev so sicer različne, pa vendar glede na nižje veleprodajne cene menimo, da so omogočale, da bi morale biti cene primerljivo enake lanskim miks cenam in da posledično ne bi smelo priti do negativnega vpliva na končne odjemalce," menijo.

Tudi generalni direktor Elesa Aleksander Mervar pravi, da se cena z novim letom ne bo bistveno spremenila. V ponedeljkovi oddaji na TV Slovenija je povedal: "Cena bo odvisna od tega, po kakšnih cenah so trgovci zakupili elektriko za prihodnji dve leti."

Nov sistem obračunavanja

Z oktobrom bo medtem začel veljati nov sistem obračunavanja omrežnine, ki bo po zagotovilih Agencije za energijo bolj pravično razporedil stroške omrežnine. Povprečno gospodinjstvo naj bi po napovedih plačalo manj omrežnine, tista gospodinjstva, ki bolj obremenjujejo omrežje, pa naj bi plačala več.

Vir: STA

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.09.2024 ob 17:01 .... gost

      po novem bomo kosila kuhali ponoči ob drugi uri, da ne bomo med 10 uro zjutraj in do 14 ure obremenjevali omrežnine.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.09.2024 ob 17:25 kilonja gost

      Pernati posranec si pripravlja teren , ker po volitvah gre nazaj v elektro vode, kjer se bo obračalo ogromno denarja . Cene energentov so ali padle ali pa stagnirajo, že kakšno leto, cene vsega ostalega pa še kar rastejo v nebo. Najbolj lopovska vlada od vseh vlad do sedaj .

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.09.2024 ob 18:06 Andrej gost

      Tako tudi bo in res najslabša vlada !

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.09.2024 ob 19:01 gost gost

      KA SE BUNITE VOLILI STE PA NJEGA KRIČALI VSE MOGOČE PROTI JANEZU EDNI ŠE NA BICIKLINE PA OKOLI SPOMENIKA ZDAJ PA JOČ

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.09.2024 ob 19:07 Andrej gost

      Gost ob 19:1 nisem ga volil in ne piši na pamet

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.09.2024 ob 19:35 Karel K. gost

      To, kar je včeraj Golobček nakladal za govornico ZN je že blizu kriminalnega početja. Je lažnivec, to vemo vsi državljani Slovenije, ali kako to ne spoznajo državniki razvitih zahodnih držav. Seveda si politiki dovolijo, da se hvalijo in si pripisujejo uspehe, vendar zto kar počne Golobček je že zavržno, skregano z zdravo pametjo, moralo in etiko. Obstajajo dokumenti, da je vpleten v ta balkanski energetski kartel ali združenje, kjer prekupčujejo z elektriko. Njegovi vladni pomočniki pa ga ščitijo in ne dovolijo celot ega, da bi njegovo krivdo raziskali slovenski kriminalisti in bi sodili slovenski sodniki. Klaločarjeva ga kot njegova nekdanja simpatzizerka ščiti z mesta drugega najpomembnejšega funkcionarskega stolčka in nihče ji nič ne more. Pa kašno je to slovensko rpavosodje, da se ta ženska lahko tako oholo, špotljivo kriminalno lahko obnaša. Za njo je slovenski pravni red tisto, kar si ona zamisli.

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.09.2024 ob 19:49 gost

        Ne Kozic, ko ti razpravljaš o pameti, morali in etiki, to je sprevrženo! Daj se malo skoncentriraj, da boš vsaj pravilno napisal vse te tvoje abotnosti. Ti, s svojo preteklostjo, si zadnji, ki lahko koga kritizira. Ali res nimaš niti malo sramu?

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.09.2024 ob 22:12 Štef gost

        Lepo piše da cene določa distributer, ukrep regulirane cene je bil že vnaprej znan tako da je vseeno kdo je v vladi

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.09.2024 ob 20:03 Karel K. gost

      Potrebno bo končno te politično motivirane vladne civiliste (civilna družba) postaviti na realna tla, kar se tiče izkoristka za proizvodnjo elektrike na reki Muri. Od tulpik, katere ščitijo, nima Prekmurje, niti Slovenija nobene koristi. Tudi od tistega plavajočega mlina ne. Ti se zagotovo jezijo, ko nastane izpad električne enrgije, z druge strani pa preprečujejo gradnjo novih hidroelektrarn, pa tudi vetrnice prepovedujejo, ker baje ubijajo price. Nimamo prostora za pridelavo hrane, kaj šele, da bi postavljali panele za sončne elektrarne.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.09.2024 ob 20:07 Karel K. gost

      Ta politična druščina, je Slovenijo pripeljala na pot, ko več ni poti nazaj v normalno stanje. Ne samo slovenske medije, tudi slovensko zdravstvo je potrebno depolitizirati. Da se bo to lahko zgodilo, je Slovenijo potrebno pahniti v stečaj, kot se to dela s finančno nelikvidnimi in strokovno nepravilno vodenimi podjetji, da se na ta način takšna podjetja znebijo dolgov in nesposobnih kadrov. Upamo lahko, da si je nova-stara predsednica EU komisije, ta postopek zapisala v program naslednje petletke. Slovenija se bo na ta način z pomočjo iz Bruslja rešila teh sedanjih lažnivih in nesposobnih politikov.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.09.2024 ob 20:33 Karel K. gost

      V Sloveniji slovenski narod še vedno iz parcialnih koristi oportunistično podpira, v Sloveniji eksistirajoče skorumpirane, manipulativne in lažnive, avtoritarne do totalitarne politične elite. Ni dvoma o tem, da ta izhja iz titoističnega sistema in funkcionira na temelju njegovega modela zlorabe in izkoriščanja naroda v namene svoje politične ideološke in koristoljubne vladarske in materialne eksistence. Slovenski narod je toliko hlapčevsko in politično zaslepljen, kar je posledica pranja možganov s strani titoistične politične elite v teh 79. letih, da ne dojame kot so to dojeli angleži in nemci, do neke mere tudi francozi in nizozemci, da bi združil moči in bi se združeno uprl in jih odstranil s političnega parketa ter se odločil za nekaj tretjega, koristnega za celoten narod. Če uživa svobodo in blaginjo samo majhen del naroda pomeni, da so tudi ti zatirani in zlorabljeni. To vztrajanje pri svojem vedenju dela slovenskega naroda na temelju oportunizma prinaša le nekaterim državljanom drobtine koristi, večina pa jih zaradi njih trpi pomanjkanje, revščino.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.09.2024 ob 22:23 gost

        Vse to je copy-paste. Poleg vsega, še tekste krade. Kozic ni sposoben napisati sestavka brez slovničnih napak😂

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.09.2024 ob 22:20 Ubogi Karel🥹 gost

      Kaj res ni nobena psihiatrična ustanova pripravljena hospitalizirati težkega bolnika, ki se podpisuje s Karel K.? A se vam revež res nič ne smili? Poglejte kako trpi. Prikazujejo se mu njegovi bivši tovariši, titoisti in čebinarji. Pomagajte revežu, prosim.🙏🏻🙏🏻🙏🏻

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.09.2024 ob 7:25 Karel K. gost

      Nobena tuja medijska hiša se ni odzvala na to, da je ZN vodila Slovenija z Golobčkom na čelu. Taga sploh niso omenili. O tem pospešeno poročajo le Slovenski s strani titoistične politične srenje spolitizirani mediji z namenom, da poneumljajo državljane in jim vsiljujejo prepričanje, da imajo Golobček, Žbogar, Fajonova v ZN glavno in odločilno besedo.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.09.2024 ob 7:29 smrkci gost

      Vse cene na tem svetu postavlja proizvajalec,trgovec in politika nihče drug.Ti trije so krivi za vse cene ki se dvigajo.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.