https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Soboški mestni svetniki o štipendijah, komunalnem prispevku in zdravstvu

Murska Sobota, 25.09.2024 ob 11:50  

Soboški mestni svetniki so se po poletnem premoru včeraj, 24. septembra, sestali na 14. redni seji mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota. Med drugim so razpravljali o predlogu sprememb odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka v prvi obravnavi, štipendijah, zadolžitve soboškega zdravstvenega doma in nagradi za delovno uspešnost direktorice soboške knjižnice.


Skoraj se je zalomilo že pri sprejemanju dnevnega reda, ko je Anton Slavic iz Neodvisne stranke Pomurja predlagal umik točke o soglasju za izplačilo dela plače direktorice Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota za leto 2023 zaradi težav v knjižnici. Kljub temu je bil dnevni red sprejet, za umik je glasovalo 10 svetnikov, proti pa 11.

Po potrditvi dnevnega reda so obravnavali predlog sprememb Pravilnika o določitvi plačil za funkcionarje in člane delovnih teles v Mestni občini Murska Sobota. Pravilnik določa, da ima predsednik sveta krajevne skupnosti pravico do plačila v obliki nagrade: v krajevnih skupnostih do 1000 prebivalcev znaša nagrada devet ur mesečno, v večjih skupnostih pa 12 ur mesečno. Urna postavka znaša 8,35 evra neto oziroma 11,41 evra bruto in ni bila spremenjena od leta 2013.

Povišanje urnih postavk za predsednike krajevnih skupnosti

V proračunu za leto 2024 je za nagrade in sejnine krajevnim skupnostim in mestnim četrtim planiranih 84.870 evrov, kar pomeni povišanje nagrade za 9.950 evrov več izdatkov, kar je zajeto v načrtovanih sredstvih. Predlaga se, da se urna postavka za nagrade predsednikom krajevnih skupnosti poveča na 11 evrov neto oziroma 15 evrov bruto.

Vsi člani svetov krajevnih skupnosti prejemajo sejnine: 83,65 evra bruto za predsedovanje na seji in 45,63 evra bruto za udeležbo na seji. Svetniki so sklep sprejeli z 21 glasovi za in enim proti.

Prenova sistema štipendiranja nadarjenih študentov

Svetniki so na seji obravnavali tudi predlog Pravilnika o štipendiranju v Mestni občini Murska Sobota. Občina se z novim šolskim letom 2024/2025 odloča za prenovo sistema štipendiranja, da bi bolje zadovoljila zaposlitvene potrebe delodajalcev. Trenutno le petina štipendistov po izobraževanju najde zaposlitev v občini, kar je nezadostno. Za novo študijsko leto je 11 podjetij izrazilo interes za 26 kadrovskih štipendij.

Občina predvideva, da bo za sofinanciranje kadrovskih štipendij namenila 80.000 evrov, še 80.000 evrov pa za štipendiranje uspešnih študentov, kar bi zadostovalo za 33 štipendij v višini 200 evrov mesečno. Pravilnik ureja postopke, upravičence, pogoje, merila, pravice in obveznosti pogodbenih strank ter vire financiranja. Svetniki so predlog Pravilnika sprejeli v prvi obravnavi.

Svetnike skrbi poslovanje Komunale

Bojan Petrijan iz Slovenske demokratske stranke je izrazil zaskrbljenost zaradi težkega poslovanja Komunale, opozoril pa je, da podjetje težko konkurira s svojimi cenami. Poudaril je, da nekateri dobri zaposleni zapuščajo podjetje in da je del odgovornosti tudi na vodstvu občine, saj kljub višanju cen poslovanje ni zadovoljivo. Svetniška skupina Slovenske demokratske stranke se je glasovanja vzdržala.

Anton Slavic je menil, da so ugotovitve o izgubi preveč splošne in predlagal program ukrepov za izboljšanje poslovanja. Kljub zaskrbljenosti so svetniki sklep o soglasju sprejeli z devetimi glasovi za, 13 pa se jih je vzdržalo.

Svetniki predlog odločno zavrnili

Komunalni prispevek za stanovanjsko hišo površine 150 kvadratnih metrov in parcelo 600 kvadratnih metrov trenutno znaša 5289,65 evra. Predlagano je bilo zvišanje na 6317,64 evra. Predlagane spremembe vključujejo povečanje faktorja površine za objekte z izboljšano opremljenostjo in večjimi parcelami z 2,5 na 4, kar bi omogočilo bolj realno odmero. Spremenile bi se tudi prispevne stopnje za posamezne vrste komunalne opreme, usklajene z inflacijo od leta 2021.

Komunalni prispevek bi se v celoti oprostil za gradnjo objektov, namenjenih zaščiti, reševanju in gasilskim dejavnostim. Prav tako se ne bi plačal za enostavne in pomožne objekte na gradbeni parceli ali pripadajočem zemljišču osnovnega objekta. 

Primerjava je izdelana za stanovanjsko hišo bruto tlorisne površine (BTP) 150 m2 in površino gradbene parcele 600 m2:

Občina trenutno uporablja odlok iz leta 2021, vendar so cene gradbenega materiala in storitev od takrat bistveno narasle. Spremembe bi odražale rast življenjskih stroškov in ohranile realno vrednost prispevka, ki je ključen za financiranje nove komunalne infrastrukture, čeprav ne pokrije vseh stroškov.

Matej Grah iz Gibanja Svoboda je izrazil nestrinjanje z indeksacijo iz leta 2021 in napovedal glasovanje proti. Tamara Gradinski (SDS) je prav tako napovedala glas proti, saj si želijo priseljevanja mladih, medtem ko občine drugod ponujajo subvencije, tukaj pa se stroški povečujejo. Svetniki so predlog za višje cene komunalnega prispevka zavrnili; proti jih je glasovalo 14, za pa šest.

Soglasje k zadolžitvi zdravstvenega doma

Na seji so svetniki med drugim obravnavali tudi predlog sklepa o soglasju za zadolžitev javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota. Soglašali so, da se lahko v letu 2024 zavod zadolži do 103.597,44 evra po sistemu finančnega najema za nabavo dveh novih zdravstvenih vozil. Cilj zadolžitve je posodobitev voznega parka. Svetniki so predlog soglasno sprejeli.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2024 ob 12:48 gost

      Riba pri glavi smrti. Najprej direktora komunale menjati.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2024 ob 13:06 gost

      Trbej komunalni prispevek povišati da pokrijejo izgubo Rakičanskega gradu

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2024 ob 19:57 sobočanec gost

        Nekje je potrebno dobiti denar, lažje bo ko bomo imeli talent center, ven bodo leteli sami talemnti in teh težav več ne bo !

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.