https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Katastrofalno stanje na trgu najemnih stanovanj

29.09.2024 ob 6:00  

Povpraševanje močno presega ponudbo, cene najema pa so vse višje. Stanovanja so tako določenim skupinam še posebej težko dostopna ... Trenutno je na strani nepremičnine.net v Pomurju na voljo 13 ponudb. 


Na novinarski konferenci, ki so jo 24. septembra pripravili v Ljubljani, je Maša Hawlina z zavoda Inštitut za študije stanovanj in prostora opozorila: "Stanje na trgu najema stanovanj se kljub političnim obljubam še poslabšuje."

Nadzora in regulacije ni, ob nezadostnem številu neprofitnih stanovanj in pomanjkanju drugih možnosti za reševanje stanovanjskega problema je vse več gospodinjstev prisiljenih v najem, ki pa je izredno drag in nestabilen. Ker v študentskih domovih nimajo dovolj prostora, mora rešitev na najemnem trgu iskati tudi vse več študentov. Z oddajo sob ali postelj najemodajalci iztržijo več, zato se mnogi poslužujejo tovrstnih oglasov.

Kolikšna je povprečna cena najema?

Na podlagi oglasov na spletni strani nepremicnine.net ugotavljajo, da je povprečna cena najema okoli 19 evrov na kvadratni meter, kar je okoli dvakrat toliko, kot najemodajalci sporočajo Geodetski upravi RS. Ponudba pa je pičla, sploh ob upoštevanju ocene, da naj za dostojno življenje najemnina skupaj s stroški ne bi presegala 40 odstotkov mesečnega dohodka.

Dodatne težave imajo družine z več otroki. Po izkušnjah Alje Kapun Cvetko, ki ima pet otrok, je izjemno težko najti najemodajalca, ki bi jim bil pripravljen oddati stanovanje, saj da se pogosto bojijo, da bodo otroci povzročili škodo, do težav pa prihaja tudi s soglasji za prijavo stalnega prebivališča ali aneksi k najemni pogodbi ob povečanju družine, kar lahko vodi celo do postopkov izselitve.

Diskriminacijo občutijo tudi nekatere druge skupine ljudi. Trans in kvir osebe pri iskanju stanovanj soočajo z invazivnimi vprašanji, zavrnjene so na podlagi izgleda ali predpostavk o življenjskem slogu, enako pa je z migranti, ki jih diskriminirajo na podlagi etničnega porekla in slabšega znanja slovenskega jezika. V okviru raziskave so na terenu preverjali, kakšne so možnosti najema stanovanja v osrednjeslovenski regiji za osebe s statusom begunca. Od 100 ponudnikov stanovanj jih je bilo le 17 pripravljenih begunce sprejeti na ogled stanovanja ali sobe, od teh se jih je pet končalo s podpisom najemne pogodbe. 

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.09.2024 ob 8:32 stanovanje gost

      Katastrofalno stanje na trgu najemnih stanovanj, pri toliko praznih stanovanjih in hišah ? Jaz enostavno tega ne razumem !!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.09.2024 ob 10:07 kilonja gost

        Ljudje ne želijo dajati v najem, ker dobijo na koncu najemnika ki uničuje, ne plačuje položnic na koncu ga še ne moreš ven vrčti, sramotni zakoni, vsi stroški škode in neplačanih položnic pa padejo na lastnika .

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.09.2024 ob 8:33 Negativci gost

      Najprej si naj v glavah razčistijo , šele takrat naj gredo v prodajo ! Država krade ,prav tako navadni smrtnik in ni nič boljši od nje !

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.09.2024 ob 8:35 gost

      Zemlja je okrogla ,, lopovi ga terajo ,,

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.09.2024 ob 8:54 X gost

      Bolj so cene nabite dalj časa traja prodaja , tudi pretiravati ne gre. Na koncu pa se le ugotovi , da si na vsak način primoren , da ceno spustiš. Požrešnost nima meja !

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.09.2024 ob 10:06 kilonja gost

      Še več šiptarjev navozite ki zasedajo naša stanovanja .

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.09.2024 ob 10:13 gost

      Klonjaš,,,,, ti nimaš stanovanje ti imaš klonjo. Zato zapri goflo. Vsi ki pa prodajajo ali oddajajo stanovanja po svinjski ceni se naj ne unijo če so stanovanja uničena. Pravilno da bi njim demolirali v nulo. Kajti niso prišli na pošten način do teh stanovanj zato njim je tako prav da jih negdo uniči. Kajti višek stanovanj imajo samo tajkuni lopovi vseh vrst in oligarhi. Keri že 33 let plenijo državno blagajno davkoplačevalcev. Pošten Slovenec komaj ima za svoje preživetje zato ni strah za svoje imetje.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.09.2024 ob 10:48 kilonja gost

        Debeli, vidimo v katero grupo sodiš, podnajemniki ki ne plačujejo redno stroškov in svinjajo po stanovanjih . Ne preseneča.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.09.2024 ob 12:07 gost

      Pa kaj je to za enega ,,kilonja ,, ki ga ta debeli kot je zapisal toliko kritizira ?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.09.2024 ob 13:02 gost

      Klonjaš jaz imam za spremembo od tebe hišo stanovanje vikend. Vse te nepremičnine so mi podarili starši keri so si pa to ustvarili za časa komunizma. Takrat ko so bili še bogovi na zemlji. Štefkaš hlapec janeza Janše keri je samo sebi ustvarjal premoženje za vas hlapce SDS pa se mu po domače jebe če ti ite v konji.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.09.2024 ob 13:03 gost

      Popravek,,, živite v konji,,,,

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.09.2024 ob 13:12 Kikiriki gost

      Maša, nehaj nakladat. Sama oddajaš apartma v Piranu preko kratkoročnega najema. Enako tvoj brat

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.