https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Primeri dobre prakse trajnostne mobilnosti v Murski Soboti

Murska Sobota, 29.09.2024 ob 16:00  

Marca letos je Mestna občina Murska Sobota prejela zlati kamen kot priznanje za vključevanje ukrepov na prostorskem področju pri preobrazbi v močno regionalno središče ter razvoj turistične destinacije ob regijskem promocijskem centru Expano. Občina se izkazuje predvsem na področju spodbujanja višjega in visokošolskega študija, trga dela in podjetništva ter za izjemne dosežke na področju trajnostnega razvoja, inovacij in družbene odgovornosti.

Pionirji trajnostne mobilnosti

Murska Sobota že več kot desetletje vodi pri razvoju trajnostne mobilnosti v Sloveniji. Leta 2007 je občina uvedla brezplačen javni prevoz, kar jo je uvrstilo med prve v državi s to obliko prevoza. Cilj ni bil le zmanjšati prometne zastoje in izboljšati dostopnost, temveč tudi prispevati k zmanjšanju emisij CO2 in ohranjanju okolja.

Nadaljnji korak v trajnostni mobilnosti je uvedba prevozov na zahtevo, imenovanih responsi bus, v okviru projekta Smacker. Potniki so lahko preko spletne aplikacije ali informacijskih točk v hotelih povezali s prevozi med Moravskimi Toplicami, Mursko Soboto in Soboškim jezerom. Ta storitev je učinkovito povezala pomembne turistične destinacije z mestnim središčem ter spodbudila turizem in aktivnost lokalnega gospodarstva.

Nadgradnja trajnostne energije

Murska Sobota neprekinjeno nadgrajuje svojo trajnostno strategijo, sprejeto leta 2017. Pripravo strategije so podprli javni anketi in delavnice za zbiranje mnenj lokalne skupnosti. Z izvajanjem te strategije je občina dosegla visoko raven prometne varnosti ter zmanjšala število prometnih nesreč, prav tako pa je zmanjšala odvisnost od avtomobila in povečala delež okolju prijaznih načinov potovanj.

Murska Sobota je postala mesto s prometno ureditvijo, s katero so občani zadovoljni. Po prenovah mestnega jedra in vzpostavitvi kakovostnih kolesarskih povezav je mesto postalo prijazno do nemotoriziranih oblik prevoza, zlasti pešcev in oseb z mobilnimi oviranostmi.

Sistem Soboški biciklin in Avant2Go

Velik prispevek k trajnostni mobilnosti predstavlja sistem izposoje koles, uveden leta 2015, ki se vsako leto širi tudi v ruralno okolje sosednjih občin v Pomurju. "Mestno kolo" je okoljski projekt, ki spodbuja nemotorizirano mobilnost občanov in obiskovalcev ter pripomore k boljšemu zraku. Mestna občina aktivno gradi in nadgrajuje prometno infrastrukturo, da bi vožnja s kolesi postala varnejša in bolj privlačna.

Občina je prav tako podprla ekonomijo delitve z uvedbo sistema souporabe vozil Avant2Go. Ta sistem temelji na spoznanjih, da lastniško vozilo v povprečju 92 odstotkov časa stoji neuporabljeno, kar lastniku povzroča stroške. Souporaba vozila lahko zmanjša stroške mobilnosti posameznika za več kot 50 odstotkov.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.