https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Magna na Štajerskem naj bi odpuščala: brez dela bo ostalo 200 ljudi

25.09.2024 ob 12:14  

Avstrijski dobavitelj avtomobilski industriji, Magna Steyr, je zaradi težav v panogi napovedal odpuščanje 200 delavcev v svojem obratu na avstrijskem Štajerskem, kjer proizvajajo pogone za električna vozila. Če se razmere ne bodo izboljšale, bi lahko bilo ogroženih do 2500 delovnih mest, so poročali avstrijski mediji. Med njihovimi zaposlenimi je tudi veliko delavcev iz Pomurja.

Obrat Magna Powertrain na avstrijskem Štajerskem, kjer že vrsto let proizvajajo menjalnike in štirikolesne pogone, je bil načrtovan kot ključno vozlišče Magne za e-mobilnost. Med drugim so tam nameravali izdelovati motorje za električna vozila ameriškega proizvajalca Fisker, vendar je ta pred nekaj meseci v ZDA razglasil insolventnost.

Ni novih naročil, zato bodo odpuščali

Magna Powertrain trenutno proizvaja le elektromotorje za električna vozila razreda G znamke Mercedes-Benz, ki jih sestavlja sestrsko podjetje Magna Steyr v Gradcu. Ker pa novih naročil ni na obzorju, je vodstvo pred nekaj dnevi sporočilo, da bodo morali zmanjšati število delovnih mest za 200.

Fotografija je simbolična.

Kriza obrata v Lannachu, odpuščali tudi v Roitzschu pri Bitterfeldu

Kriza v obratu Magna Powertrain, ki je po informacijah avstrijske televizije ORF še pred dvema letoma zaposloval 2950 delavcev, se je po poročanju avstrijskih medijev napovedovala že nekaj časa. Menedžerjem in inženirjem so tako že lani svetovali, naj si poiščejo službo kje drugje. Magna pa nima težav le s svojim obratom v Lannachu. Že spomladi so namreč sporočili, da bodo zaprli tovarno v Roitzschu pri Bitterfeldu v nemški zvezni deželi Saška-Anhalt, kjer izdelujejo menjalnike s štirikolesnim pogonom za luksuzne avtomobile z notranjim zgorevanjem. Tam je brez dela ostalo 250 zaposlenih.

Magna se v Evropi sooča z dodatnimi težavami, saj bi britanski Jaguar letos v tovarni Magna Steyr v Gradcu ukinil proizvodnjo dveh modelov – kompaktnega športnega terenca E-Pace z motorjem na notranje zgorevanje in njegove električne različice I-Pace. Proizvodnja teh modelov naj bi se ponovno zagnala šele leta 2027. Prav tako je britanski proizvajalec Ineos za nedoločen čas preložil začetek proizvodnje svojega električnega terenskega vozila Fusilier, katerega izdelava je bila načrtovana v tovarni Magna Steyr.

V Gradcu je Magna Steyr trenutno zaposluje 7000 delavcev, kar je manj kot lani jeseni, ko jih je bilo še 8000. Od tistih, ki so zapustili podjetje, se jih je le okoli 200 prijavilo na zavod za zaposlovanje. Nekateri so se preusmerili v druge poklice, je poročal časnik Kleine Zeitung, ob tem pa opozoril tudi na znaten delež odpuščenih delavcev iz Slovenije.

Vir: STA

Foto: Pixabay

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2024 ob 14:37 Karel K. gost

      Kakšno nasprotje v interpretaciji slovenskih medijev in slovenske politike. Mediji poročajo, da je v tovarnah Magne na Avstrijskem Štajerskem zaposleno ogromno delavcev iz Prekmurja pa zagotovo tudi iz Podravja. Lažniva politična elita pa se hvali, da je v Sloveniji nezaposlenost na najnižji tički je nična. Slovenski mediji so tako še enkrat razodeli, kako lažnivi in havlaisavi so slovenski politiki.Koliko pa je še Pomurcev in Slovencev zaposlenih v drugih tovarnah po Avstriji , Nemčiji in drugih zahodnih državah. Če bi se ti vsi naenkrat vrnili domov, bi nezaposlenost v Sloveniji zrasla na 200.000. To zaposleni v Avstriji in drugod na zahodu vzdržujejo socialni mir, saj se mnogo dnevno ali tedensko vračajo domov in vzdržujejo svoje starše ali družine, da niso ti na listi revnih. Šele potem bi se pokazala prava slika in uspešnost teh slovenskih politikov pri vodenju države 33 let, ko so vse zavozili, nič niso ustvarili, nobenega delovnaga mesta. Firme v državi živijo na državnih jaslih, vsaj njih večina, katere so v lasti političnih privilegirancev, rdečih direktorjev in njihovih naslednikov.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2024 ob 17:08 gost

      Zanima me koliko jih dela v tako donosi avto tovarni v Hočaj. Kjer so posekali gozd vzeli najbolj donosno kmetijsko zemljo. Vse to pa je tako krčevito zagovarjal takratni minister za gospodarstvo debeli Počivaušek. Keri je spet v naslednji vladi janševi zajebal milijon nabavnih vse vrstnih pripomočkov za kovid kere pa nikoli niso uporabljali ker so še vedno v kletnih prostorih po bolnišnicaj.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.09.2024 ob 17:12 CELJAN gost

      POSLANEC REBERŠEK POGLEJ SE V OGLEDALO IN BOŠ VIDEL NAJVČJE TESLO.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.09.2024 ob 19:17 Rodetov Francek gost

      Se bo zelo zanimivo kajti prava recesija se šele komaj pričenja!!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2024 ob 20:02 nekdanji kristijan gost

        Ja Rodetov Francek, od Zvonilo nam bo, bilo vam je le, da pridete do korita !

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.09.2024 ob 20:04 gost

      E tako,kako naj si kupim novi avtomobil,ko pa so plače v večini minimalci.Žal ne gre pa še po vrhu vsega so 3x.predtagi.samo njih imejte tam kjer so.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.