https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes praznujemo evropski dan jezikov: V čem je slovenski jezik poseben?

26.09.2024 ob 15:50  

Evropa vsako leto na današnji dan obeležuje evropski dan jezikov, ki sta ga leta 2001 razglasila Svet Evrope in EU, da bi z njim spodbudila učenje jezikov po vsej Evropi. Glavni namen je opozarjati na pomen večjezičnosti v Evropi, ohranjati jezikovne in kulturne raznolikosti ter spodbujati učenje jezikov tako v šoli kot zunaj nje.

Ob tem dnevu se bo tudi letos zvrstilo nekaj dogodkov.

Evropska komisija je ob dnevu pripravila dve spletni konferenci. Prva bo predstavila podatke Eurobarometra o Evropejcih in njihovih jezikih ter jih primerjala z rezultati iz leta 2012, druga konferenca pa bo posvečena 20-letnici širitve EU.

V treh podravskih občinah, Mariboru, Slovenski Bistrici in Ormožu, bodo dan obeležili z dogodkom Pogovori se z menoj, kjer bodo več kot 200 dijakov iz osmih srednjih šol na voljo za pogovore v tujih jezikih. Namen dogodka je poudariti pomen učenja jezikov in jezikovno raznolikost Evrope. Dogodek tradicionalno organizira Zavod PIP.

V čem je poseben slovenski jezik?

Slovenci govorimo jezik z največ, približno 50, narečji med slovanskimi jeziki. Slovenski jezik je med drugim tudi zaradi narečij in uporabe jezikovne dvojine, edinstven znotraj slovanske jezikovne družine.

Evropa - zakladnica jezikov

Okoli 700 milijonov Evropejcev, ki živijo v 46 državah članicah Sveta Evrope, tudi z jezikovno raznolikostjo ohranjajo bogato kulturno dediščino celine.

Evropski dan jezikov je priložnost, da se opozori na obstoj vseh evropskih jezikov, vključno z manjšinskimi jeziki in jeziki migrantov. Na evropski celini se odraža prava jezikovna zakladnica, saj je poleg 24 uradnih jezikov držav članic EU, mogoče slišati tudi več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, ki jih govorijo pripadniki avtohtonih evropskih skupnosti, ter jezike priseljencev iz drugih držav in celin.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v poslanici izpostavila, da znanje jezikov odpira študijske in poklicne možnosti, dan pa še posebej opozarja na manj razširjene ter migrantske jezike. Slovenščina je uradni jezik EU od leta 2004 in po besedah ministrice smo lahko ponosni, da je ministrstvo prenovilo 20 let star zakon o javni rabi slovenščine, ki sedaj vključuje tudi sodobne digitalne naprave. "Prvi korak je že naredil Apple, ki je v svojo najnovejšo posodobitev sistema vključil slovenščino. Pričakujemo, da jim bodo ostali sledili zelo kmalu," je dodala za STA.

Foto: Pixabay, Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.