https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Črenšovcih slovesna sveta maša s pokopom Jožefa Klekla starejšega

 

Danes je ob 15. uri v župnijski cerkvi Povišanja svetega Križa potekala slovesna maša, na kateri je sledil prvi pokop duhovnika z vojaškimi častmi v zgodovini, Jožefa Klekla starejšega.

Somaševanje na slovesni maši je vodil murskosoboški škof, Peter Štumpf, ki je povedal, kakšen pomen nosi današnja slovesnost za občino in škofijo.

»Ta slovestost je pomembna za celoten slovenski narod. Celo brat od nekdanjega partizanskega narodnega heroja Toneta Tomšiča, je dejal, da je Jožef Klekl najbolj zaslužen za osvoboditev Prekmurja. Gre za velikana, tako kot v duhovnem, kot v narodnem pomenu,« je dejal.

»Danes je velik dan predvsem za Pomurje, saj je Jožef Klekl starejši izjemna osebnost, saj je v tej pokrajini prebudil katoliško vero in narodno zavest. To sta dve pomembni stvari, s katerima se je zapisal v zgodovino Prekmurja. Ostal bo navdih za vero in življenje iz evangelija ter domoljubje. Za nas duhovnike, je Jožef Klekl starejši navdih za naše življenje,« je dejal župnik v Bogojini, Andrej Lažeta.

Pozdravni nagovor na slovesni maši je imela tudi županja občine Črenšovci Vera Markoja: »Jožef Klekl ni delal samo za Črenšovce, njegov glas je bil slišan v celotni slovenski krajini. To je bil glas slovenskemu ljudstvu, vsem tistim, ki so čutili slovensko zavest.«

    Fotogalerija