https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Sledi dediščine: Po porabski križevi poti skozi slovenska naselja

14.10.2024 ob 14:00  

V okviru projekta "Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav" je v petek, 11. oktobra, potekal pohod po 7-kilometrskem odseku 33 km dolge porabske križeve poti, ki povezuje vsa slovenska naselja v Porabju. Dogodek je pritegnil številne udeležence, ki so raziskovali bogato kulturno in zgodovinsko dediščino tega območja.

Prireditev se je začela s slovensko litanijo v cerkvi v Števanovcih. V dvojezični osnovni šoli Števanovci so nato učitelji in učenci pripravili razstavo idejnih zasnov logotipa križeve poti, s čimer so prikazali svoj ustvarjalni prispevek k ohranjanju te pomembne dediščine.

Po ogledu razstave so se udeleženci odpravili na kulturno pot proti Andovcem, kjer so pri Porabski domačiji ob domačih dobrotah uživali v kratkem filmu o porabski križevi poti. Film je še dodatno osvetlil pomen in zgodovino te poti, ki je pomemben del slovenske identitete v Porabju.

Pot se je nadaljevala po slikoviti gozdni poti do Verice, kjer so pohodniki spoznali zbrana hišna imena, ki ohranjajo del kulturne identitete tega kraja. Zgodbe in imena starih hiš so udeležencem ponudile vpogled v preteklost in tradicije lokalnih skupnosti.

Zaključek programa je potekal v Etični hiši v Sakalovcih, kjer je udeležence pričakala članica pevske skupine Seniške Sinice. Z zapetimi slovenskimi pesmimi je dogodek dobil čudovit zaključek in povezal vse prisotne v skupno praznovanje slovenske kulture v Porabju.

Pohod in spremljajoče dejavnosti so organizirali Državna slovenska samouprava, Zveza Slovencev na Madžarskem in Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru. Dogodek je bil ne le priložnost za spoznavanje kulturne dediščine, ampak tudi za krepitev povezav med Slovenci v Porabju in širše.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Zveza Slovencev na Mažarskem 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2024 ob 21:07 pot gost

      Križi in težave so s temi porabskimi Slovenci !

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.