https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Jesenska razstava na Biotehniški šoli Rakičan letos s poudarkom na bučah

Rakičan, 14.10.2024 ob 16:00  

Prišla je jesen, ko se iz polj, sadovnjakov, vrtov in vinogradov pospravljajo jesenski pridelki. Letos je bila kljub suši narava »radodarna« in pridelki so še kar dobro rasli in bogato obrodili. Kot vsako leto doslej, so tudi letos na Biotehniški šoli Rakičan pri Murski Soboti pripravili večdnevno jesensko razstavo z naslovom »Narava daje, dijaki ustvarjajo«.

Jesensko razstavo že tradicionalno vsako leto pripravijo dijaki četrtih letnikov Biotehniške šole Rakičan. Dijaki so se tudi letos potrudili in obiskovalcem med drugim predstavili zgodovino, poseben namen, razne zanimivosti ter seveda praktično uporabo pridelkov in se osredotočili na pridelavo buč in v naših krajih nepogrešljivega končnega produkta.


Za razstavo so dijaki in zaposleni na rakičanski šoli, prinesli različne jesenske pridelke, predvsem buče, saj so letos dali poudarek pridelavi buč in bučnega olja. Na razstavi so predstavili različne sorte buč, med njimi tudi oljne buče. 

Dijaki so skupaj s profesorji na šolskem posestvu na poljih zasejali osem sort buč, med njimi sorte rustikal, gleisdorf in slovenska golica, ter se nato lotili raziskovalne naloge. Iz vsake sorte so iztisnili bučno olje, za kar so poskrbeli v oljarni Premoša v Turnišču. Na šoli so povedali, da so ob tem projektu prišli do zanimivih podatkov in rezultatov.


V specializirani učilnici so postavili na ogled buče in ob tem predstavili proces od setve do stiskanja bučnega olja in stekleničenja olja. Obiskovalci razstave so lahko degustirali vseh osem sort bučnega olja in sami ocenili, katera sorta buč prinese najboljšo kvaliteto olja. Po končani razstavi bo sledila tudi uradna analiza olj.


V svet buč in bučnega olja je obiskovalce popeljal dijak četrtega letnika Biotehniške šole Rakičan, Jure Šiško.

Predstavili so tudi postopke, kot so čiščenje buč, sušenje, skladiščenje, postopek toplega in hladnega stiskanja bučnega semena, mletje, gnetenje, praženje, simentacija, kontrola kakovosti, stekleničenje in etiketiranje. Dijaki so se naučili marsikaj novega in pripravili zanimivo dogajanje za obiskovalce vseh generacij. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.