https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Razvojni svet Pomurske regije: Pomembne odločitve in burna razprava

17.10.2024 ob 14:00  

Na sedmi redni seji Razvojnega sveta Pomurske regije za obdobje 2021-2027, ki je potekala včeraj, 16. oktobra, so člani sprejeli več pomembnih sklepov, povezanih z razvojem regije. Sejo sta predčasno zapustila lendavski in radenski župan. 

Na začetku so potrdili zapisnika četrte redne seje, ki je bila 10. julija 2023, ter šeste dopisne seje, ki je potekala 11. januarja 2024. Razvojni svet je prav tako potrdil imenovanje Mateje Fišinger kot nadomestne članice, ki bo zamenjala Milana Svetca, predstavnika območnega razvojnega partnerstva.

Poleg tega je Razvojni svet Pomurske regije sprejel letno poročilo o izvajanju Regionalnega razvojnega programa Pomurje za leto 2023. Članice in člani so prav tako potrdili tudi končno poročilo o izvajanju Regionalnega razvojnega programa Pomurje za obdobje 2014-2020. Člani Razvojnega sveta Pomurske regije so bili obveščeni o poročilu o izvajanju splošnih razvojnih nalog v letu 2023.

Uvrstitev ključnih regijskih projektov v osnutek Prve dopolnitve dogovora za razvoj regije Pomurje 2021-2027 je bila potrjena. Med projekti so podjetniški inkubatorji, oskrba s pitno vodo, zelena infrastruktura in spodbujanje trajnostne mobilnosti.

Razvojni svet Pomurske regije je potrdil uvrstitev ključnih regijskih projektov, razdeljenih po ciljih politike Evropske unije, med drugim tudi Tehnološko kompetenčni park Soboško jezero (Mestna občina Murska Sobota), Mrežni podjetniški inkubator POVEZOVALNIK (Občina Turnišče), Podjetniški inkubator Lendava (Občina Lendava), Rekonstrukcija vodovodov (Občina Ljutomer), Nadgradnja kanalizacijskega sistema v Gornji Radgoni ter druge.

Vir: Razvojni Center Murska Sobota

Skupna razpoložljiva sredstva za regijo znašajo 38.213.808,97 evrov, pri čemer so sredstva za določene projekte presežena. Tehnološko kompetenčni park Soboško jezero je potrjen za sofinanciranje do višine razpoložljivih sredstev. V primeru sprostitve sredstev od drugih projektov bi bilo možno dodatno financiranje.

Na seji je bilo med drugim obravnavano tudi vprašanje pravične razporeditve sredstev med občinami, kar je sprožilo burno razpravo. Predsedujoči Tadej Ružič je opozoril, da so pri pripravi predloga upoštevali vse predloge, ki so izpolnjevali kriterije, vendar ni dovolj sredstev za Tehnološko kompetenčni park Soboško jezero, kar je povzročilo nemalo razburjenja. Ružič je poudaril, da je cilj čim bolj učinkovito črpati razpoložljiva sredstva za projekte v regiji.

Predlog za uvrstitev določenih projektov je naletel na močno nasprotovanje več županov, med njimi Janeza Magyara iz Občine Lendava, Romana Leljaka iz Občine Radenci in Andreja Vrzelja iz Svetega Jurija ob Ščavnici. Magyar je izrazil prepričanje, da sredstva iz Dogovora za razvoj regij pripadajo vsem občinam Pomurske regije in da devet predstavnikov občin v Razvojnem svetu nima mandata odločati v imenu vseh 27 občin.

Nasprotovanja predlogu so se pojavila tudi iz drugih občin, pri čemer je Iztok Fartek, župan Občine Šalovci, izpostavil naraščajoče razlike med razvitejšimi in manj razvitimi občinami v regiji. Poudaril je, da v večjem delu Pomurja, zlasti na Goričkem, primanjkuje osnovne infrastrukture. Fartek je tudi izrazil zaskrbljenost, da trenutne odločitve dodatno poglabljajo te razlike.

 Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.