https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Pomurski policisti zabeležili 27 kršitev pešcev, opozarjajo na večjo previdnost

24.10.2024 ob 14:00  

Med 14. in 20. oktobrom 2024 je po vsej Sloveniji potekala nacionalna preventivna akcija "Bodi viden, bodi previden", katere namen je bil izboljšanje varnosti pešcev v prometu. Policijska uprava Murska Sobota je v tem obdobju opravila številne nadzore, med katerimi so zabeležili 27 kršitev pešcev, od tega so v 9 primerih izdali opozorila. Najpogostejša kršitev je bilo nepravilno prečkanje ceste.


Ugotovljenih je bilo še 75 kršitev zaradi neuporabe varnostnega pasu, 36 kršitev zaradi uporabe naprav, ki zmanjšujejo voznikovo vidno in slušno zaznavanje (mobitel), 15 voženj pod vplivom alkohola in 97 ostalih kršitev.

Na območju Policijske uprave Murska Sobota so do 20. oktobra 2024 obravnavali 587 (731 v letu 2023) prometnih nesreč. V teh nesrečah je bilo udeleženih 10 (17) pešcev, od katerih je bil 1 (1) hudo in 9 (14) lahko telesno poškodovanih. Od skupnega števila udeleženih pešcev je 1 (1) povzročil prometno nesrečo.

Glede na to, da je jesenski čas, se vremenske razmere spreminjajo in dnevi postajajo krajši, policisti opozarjajo pešce, naj bodo zaradi lastne varnosti v prometu vidni. Priporočajo, da pešci nosijo svetla oblačila in uporabljajo predmete, ki izboljšajo vidnost, kot so kresničke in odsevni trakovi. Pešcem svetujejo, da cesto prečkajo na označenih prehodih za pešce in hodijo po pločnikih ali ob levem robu vozišča. Prav tako jih pozivajo k upoštevanju cestno prometnih predpisov in predvidevanju ravnanja drugih udeležencev v prometu.

Voznike pa policisti opozarjajo, naj spoštujejo prednost pešcev na prehodih za pešce, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. Poudarjajo tudi, da je treba posebno pozornost nameniti območjem, kjer se pogosto zadržujejo pešci. Prav tako opozarjajo na previdno vožnjo izven naselij, saj tam pešci pogosto hodijo po vozišču, kar povečuje tveganje za trke.

Policisti pozivajo pešce, naj poskrbijo za svojo varnost in vidnost, voznike pa, naj vozijo pazljivo in upoštevajo pešce. Z nadzorom cestnega prometa in aktivnostmi, usmerjenimi v zagotavljanje večje varnosti pešcev, bodo policisti Policijske uprave Murska Sobota nadaljevali tudi v prihodnje.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.