https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Gradu na ogled razstava starih fotografij Prekmurja

Grad, 02.03.2012 ob 10:46  

Krajinski park Goričko je s sodelovanjem dr. Nikolajem Szepessyem, Markom Krennom, Alojzom Sbüllom in Stanke Dešnik pripravil fotografsko razstavo z naslovom Prekmurje in Prekmurci skozi objektiv Purača in Sbülla med leti 1925-1945.

V Gradu na Goričkem je včeraj potekala otvoritev razstave Iden Dojgemat, ki prikazuje Prekmurje in Prekmurce skozi objektiv Jerolima Purača in Alojza Sbülla med leti 1925-1945. Oba fotografa sta s fotografijo dokumentirala tudi krajine ob meji z Avstrijo med obema vojnama in v času druge svetovne vojne. Razstava fotografij je pretežno iz zbirk Marka Krenna in dr. Nikolaja Szepessyja, v kratkem kulturnem programu pa je na kitaro Jernej Hanc, učenec Glasbene šole Murska Sobota.

Kdo sta bila Purač in Sbüll?

Jerolim Purač je bil rojen 1897 v Gračanici (BIH). V Beltince se je preselil leta 1923 in istega leta začel s fotografiranjem, tam je živel do leta 1933, ko se je preselil v M. Soboto in na Cvetni ulici odprl foto atelje. Purač je poleg ateljejskih portretov fotografiral tudi po vaseh celotnega Prekmurja. Umrl je leta 1978.

Alojz Sbüll je bil rojen 1899 v Sotini. S fotografijo se je začel ukvarjati leta 1925. Fotografiral je po severozahodnem delu Goričkega. Motivi njegovih fotografij so v glavnem družabni dogodki, poroke, pogrebi, verske svečanosti in portreti. Fotografsko zapuščino, vključno z tehnično opremo, hrani njegov sin Alojz Sbüll ml. v Sotini. Umrl je leta 1995.

Fotografije Prekmurcev in Prekmurja bodo na ogled do 30. aprila 2012, vsak dan razen ponedeljka, med 10.00 in 16.00 v mesecu marcu in med 10.00 in 18.00 v aprilu.

FOTO: Jože Bokan

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.