https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V boj proti spomladanski utrujenosti

03.03.2012 ob 6:22  

Zdaj, ko so dnevi že nekoliko daljši, ko nas sonce razvaja s prijetno toplino, bi pričakovali, da se bomo polni energije in zagnanosti lotili novih izzivov. Namesto tega pa mnogi med nami v tem času občutimo utrujenost, izčrpanost in brezvoljnost pa čeprav spimo dovolj.


Vzrok tega je spomladanska utrujenost. Ta se pojavi z nastopom pomladnega vremena, najbolj jo občutimo v marcu in aprilu.

Zakaj se pojavi?

Telo se mora v tem času začeti prilagajati naglim vremenskim temperaturam, ko se le-te lahko spremenijo tudi za 20˚ ali še več v enem dnevu. Ob vse daljših pomladnih dneh se poveča pretok krvi v organe, pospeši se metabolizem, zaradi česar organizem potrebuje več energije. Krivdo za spomladansko utrujenost lahko pripišemo tudi zimski prehrani, ki pogosto ne vsebuje dovolj vitaminov ter mineralov in pomanjkanju telesnih aktivnosti v zimskem času.

Kdo občuti spomladansko utrujenost?

Spomladanske utrujenosti ne občutimo vsi. Njene žrtve so najpogosteje vremensko občutljivi ljudje, tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem in slabšo telesno kondicijo, pogosteje jo občutijo ženske.

Kako se ji izogniti?

Da bi obšli simptome te neprijetne pomladanske nadloge, se moramo dovolj gibati. Dovolj sta že hoja ali lahen tek, nikakor pa ne smemo pretiravati v intenzivnosti pri aktivnosti. Pozorni moramo biti na to, kaj pojemo. Zaužiti moramo pretežno hrano za energijo, predvsem pa dosti surovega sadja in zelenjave, veliko vitamina C, magnezija, vlaknin ter medu. Nutricionisti opozarjajo, da ne smemo preskočiti zajtrka, obenem pa priporočajo, da uvedemo sadni, zelenjavni ali sadno-zelenjavni dan enkrat na teden. Ob lepem vremenu se priporoča, da smo čim več na svežem zraku, tudi na soncu, saj svetloba zavira tvorbo melatonina, ki povzroča zaspanost, obenem pa sonce na organizem deluje antidepresivno.

Foto: sxc.hu

Torej, kaj še čakate? Obujte lahka obuvala in izkoristite tople dni, ki se nam obetajo, za aktivnosti v naravi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.