https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Ulix vas na plesišču raztrga, Symann vas sestavi nazaj

 

Ta petek bo v Caffe Spartacus že drugi dogodek misije BodyWork, "Old Friends - New Beginnings", kjer bo poleg Trick-C za plesno vzdušje poskrbel Ulix. Pred tehno dogodkom smo se z njim pogovarjali tudi mi.


Kje ste se prvič srečali z DJ-stvom? Kako dolgo že ustvarjate? Kako bi opisali vaše začetke ustvarjanja glasbe?

Mnogo let nazaj, natančneje 20, sem v osnovni šoli začel delat »cut off« stil mikse, meni najbolj všečnih skladb, ki sem jih iskal po različnih radijskih postajah. Po določenem času sem imel na 60 minutni kaseti kakih 50 izsekov najljubših komadov. Takrat se je torej začelo. Z vinilnimi ploščami in z resnim miksanjem pa sem začel približno pet let za tem. Od takrat sem na sceni konsistentno prisoten. Aja, glede začetkov - so vedno najlepši!

V čem je čar in skrivnost dveh odtenkov uspešnega DJ-a? Kaj izraža Ulix in kaj Symann?

Symann se je razvil iz Ulixa, saj je ta zaradi brezkompromisnega tehno žganja potreboval alter ego, ki bi predstavljal bolj eksperimentalne, globlje in umirjene ritme elektronike. V bistvu se mi zdi to zelo naraven proces, predvsem iz evolucijskega vidika. Če povem bolj opisno, je Ulix-ov namen, da vas na plesišču raztrga, Symann pa vas sestavi nazaj. Ponavadi, predvsem zadnje čase, gre kar za kombinacijo obeh.

Kaj vam pomeni DJ-anje in kdo je DJ?

Sem stara šola. Pravi DJ zame je še vedno vinilni DJ, ki po kovčku brska in išče plate. Za vse ostale načine »DJ-anja« bi morali najti druge termine. DJ se mora prilagajat, mora zaznavat okolico, mora načrtovat nastop, vendar mora vse to početi spontano. To mu mora bit naravno. Kdor tega čuta nima, ne more bit DJ, četudi je tehnični genij.

Nikoli niste želeli postati poklicni DJ. Zakaj? Vam to danes še vedno uspeva?

Ker nisem nikoli hotel prilagajat svojega glasbenega okusa do te mere, da bi se »moral« prodajati, ker bi to prej ali slej moral, zgolj zaradi preživetja. Ja, še vedno mi uspeva, saj imam še vedno veliko veselja ob vrtenju ter pojavljanja na sceni v najširšem smislu.

S čim se poleg DJ-anja še ukvarjate?

V glasbenem smislu, skupaj z ostalimi člani Synaptic ekipe prirejamo razne dogodke deep-tech-house in eksperimentalne elektronike, vodimo založbo Synaptic Pathways z avtorskimi izdajami. Sodelujem še v ekipi Elements, ki organizira bolj odmevne tehno dogodke.

Katere uspehe bi izpostavili?

Uspehi so relativni. Moj cilj od nekdaj je tak, da vsaj enega poslušalca s svojim stilom »prizadanem« tako kot tudi sam zaznavam. Mislim da mi je uspelo. Musical soul mates.

Stil glasbe, ki jo vrtite.

Zelo različno, prilagojeno dogodku, uri, terminu, letnemu času, razpoloženju itd. Sicer pa ne morem zgrešiti, če rečem da vrtim techno-house-experimental prežet z minimalističnimi, hipnotičnimi, včasih temačnimi in vedno globljimi elementi. Definitivno je v vsakem setu zaznavat pozitivizem. Vse, kar vrtim naj bi imelo rdečo nit melanholičnega optimizma. 

Opazni ste bili na Hrvaškem, v izolski diskoteki Ambasada Gavioli. Kje še?

To je v bistvu moj domet, dlje kot od Hrvaške in po Sloveniji nisem šel, niti se nisem pretirano trudil, da bi.

Povezali ste se tudi z Danielom Gloomyem. Kaj vaju povezuje? Kaj sta vse ustvarila, katere dogodke sta s skupnimi močmi organizirala?

Takrat, od leta 2001 do 2004 so bili najboljši časi za tehno. Z Danijem sva mislim da kar konkretno oživila hard tehno sceno v Ljubljani in drugod. Sprva so bili dogodki imenovani kar Hard Techno (če se ne motim), potem zloglasni Downlands in kasneje serijalke Tehnologija. Res smo se imeli fajn. Potem je scena hard tehno divergirala v smer zame pre-trdega tehna in nekako se mi je tehno malo izgubil. A prišle so nove struje v smislu t.i. berghain tehna, dub-step tehna, ter tehna, ki je neka vrnitev »oldies« produkcijskega stila. Kar je izven teh žanrov ne spremljam.

S katerimi drugimi domačimi ali tujimi DJ-i še sodelujete?

V bistvu nimam neke posebne tendence po sodelovanju. V glasbenem smislu včasih kaj zavrtiva skupaj z Ian F-om (Symann vs. Ian F), včasih pade versus z DJ-i Synaptic ekipe.

Leta 2008 se je Ulix povezal še z ekipo Maschinen Avandgarde. Na čemu sloni povezovanje?

Povezava sledi iz želje po implementaciji in oživitvi tehna na ljubljanski sceni v tistem obdobju. Začeli smo z organizacijo Elements večerov, kjer so se do danes zvrstili številni tehno velikani, če se smem tako izrazit.

Želje v prihodnosti.

Vztrajat pri vrtenju, predstavljat nove glasbene trende, oživeti založbo, usmeritev na eksperimentalne, koncertne, galerijske in korporativne dogodke. Uvedba multidisciplinarnosti v glasbeno področje z vidika znanosti in drugih oblik umetnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.