https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Tudi vi lahko pomagate vladi zbrati predloge za pametno varčevanje

Ljubljana, 05.03.2012 ob 8:56  

Vlada namerava do konca marca pripraviti predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim bi odločno znižala proračunski primanjkljaj. Letos želi letno predvideno porabo znižati za 1,2 milijarde evrov, državljane pa poziva, da predlagamo, kje in kako naj država varčuje. 


V širši javni razpravi o tem, kje naj država varčuje, že sodelujejo ekonomisti, gospodarstveniki in predstavniki sindikatov, zdaj pa na ministrstvu za finance želijo slišati tudi mnenja državljanov. Predloge za prihranke in opažanja negospodarnega trošenja na ravni države oz. javnih ustanov je možno posredovati preko spleta. Ena od možnosti je posebej v ta namen ustanovljen elektronski naslov mf.varcujmo-pametno@mf-rs.si, predloge pa je možno izraziti tudi preko anonimnega spletnega obrazca, ki ga lahko najdete na spletni strani www.mf.gov.si.

Izvrševanje letošnjega proračuna zamrznjeno

Kot poroča siol.net, namerava vlada skupni obseg za letos predvidenih proračunskih odhodkov znižati na raven okoli 8,9 milijarde evrov. To je 1,2 milijarde evrov manj od predvidene količine odhodkov, ki so jo letošnjemu proračunu namenili ob sprejemanju le-tega konec leta 2010. Izvrševanje slednjega proračuna je do sprejema rebalansa zamrznjeno, saj so se gospodarska gibanja medtem spremenila in zato temelji na nerealnih osnovah.

Vlada že išče načine varčevanja

Vlada že išče načine, kje privarčevati. Predstojniki organov bodo v ta namen preverjali gospodarnost vseh sklenjenih pogodb, javni zavodi, skladi in agencije naj morebitnih lani ustvarjenih presežkov ne bi namenili izplačevanju nagrad, vse razpise iz javnih sredstev bo zaenkrat potrjevala vlada, pravosodno ministrstvo pa je zadolženo za pregled izdatkov za službene avtomobile, parkirišča, gospodarjenje z nepremičninami, informatiko, avtorske pogodbe, povračila v zvezi s stroški dela in dela v tujini.

V državno blagajno bo steklo manj denarja

Finančni minister Janez Šušteršič je minulo sredo povedal, da se bo letos v državno blagajno namesto prej predvidenih 8,7 milijarde steklo le 7,8 milijarde evrov. Ta ocena je po njegovih besedah zelo previdna, saj so ob izračunu upoštevali določeno rezervo za primer poslabšanja gospodarskih razmer, potem ko se je Slovenija ob koncu minulega leta ponovno znašla v recesiji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.