https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Coworking - sodoben način dela, ki se vedno bolj uveljavlja

05.03.2012 ob 13:00  

V svetu se v zadnjem času vedno bolj uveljavlja sodoben način dela, Coworking, kjer si samozaposleni in drugi profesionalci občasno ali stalno delijo delovni prostor.


Coworking prostori uporabnikom nudijo stalno ali občasno ustvarjalno in sodelovalno delovno okolje. Tu lahko uporabniki delujejo neodvisno in se po potrebi medsebojno povezujejo.

Zaradi vedno večje fleksibilnosti dela in vedno manjšega obsega rednega zaposlovanja, se veča delež tistih, ki zjutraj ostanejo doma in delajo od doma ali na daljavo. Vendar delo v udobju lastnega doma pomeni tudi večjo izoliranost, velikokrat pa tudi manjšo motivacijo za delo. Coworking rešuje ravno ta problem, hkrati pa spodbuja nova sodelovanja med ljudmi, ki si sicer morda nikoli ne bi srečali.

Jelly dogodek v Kinu Šiška

V coworking prostorih so uporabnikom na voljo stalne mize ali fleksibilna delovna mesta, ki si jih izberejo vsakič sproti, glede na razpoloženje, potrebo po zasebnosti ali zaradi sodelovanja z drugimi coworkerji. Poleg delovnih mest so uporabnikom na voljo tudi prostori za sestanke. Coworker je lahko kdorkoli, ki se odloči, da si želi občasno ali stalno deliti »sodelavni« prostor z drugimi profesionalci iz svoje ali sorodnih panog. Tako pride do spontanega mreženja posameznikov, saj se povezujejo na projektih, si izmenjujejo izkušnje, si medsebojno pomagajo in skupaj ustvarjajo. Med 1500 coworkerji iz 52 držav je bila med leti 2010 in 2011 izvedena Deskmagova raziskava, ki je pokazala naslednje:

• 70% coworkerjev je zelo zadovoljnih s svojo coworking izkušnjo
• 85% coworkerjev je zaznalo porast delovne motivacije
• 88% coworkerjev je izboljšalo stike z drugimi profesionalci
• 57% coworkerjev dela bolj timsko kot poprej
• 60% coworkerjev zaradi boljše organiziranosti dela poroča, da so doma bolj sproščeni
• 42% coworkerjem pa se je izboljšalo finančno stanje

Coworking prostore lahko danes najdemo že po celem svetu, samo v ZDA jih je že več kot 700, počasi pa se tovrstni prostori razvijajo tudi v Sloveniji. Med drugim Slovenia Coworking iniciativa na vsakih 14 dni organizira sproščene delovne dogodke v Kinu Šiška, poimenovane #Jelly, ki so se prvič pojavili v San Franciscu leta 2006.

V Berlinu je novembra 2011 potekala 2. konferenca na temo coworkinga, kar samo priča o novodobnosti koncepta. Po naših informacijah pa se bo v jeseni 2012 organizirala prva coworking konferenca tudi v Sloveniji. Do takrat si lahko več o coworkingu preberete tudi na sledečih povezavah:

Slovenia Coworking

Deskmag

Coworking Europe 2011

VIR: Poslovni blog: Poslovna oaza

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.