https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Z zajtrkom do večjih uspehov v šoli

 

Prvi dnevni obrok stimulira psihofizične sposobnosti in zmanjšuje stres. Strokovnjaki zato opozarjajo, da za boljše rezultate v šoli nikar ne smemo pozabiti na zajtrk.

Da prazna vreča na stoji pokonci, so nas učile že naše stare mame. Prav tako so posledice preskakovanja zajtrka, kot so neproduktivnost, brezvoljnost in počasen metabolizem, vsem dobro znane. Novejše raziskave pa med drugim potrjujejo tudi, da so ljudje, ki redno zajtrkujejo, boljši pri reševanju matematičnih in logičnih nalog. Največji pozitivni učinek zajtrka so opazili pri osebah starih med 25 in 34 let.

Strokovnjaki kanadskega Inovacijskega centra Sussex so ugotovili, da smo ljudje po zaužitju zajtrka pametnejši, obenem pa so tisti ljudje, ki redno zajtrkujejo, kar v 89 odstotkih manj izpostavljeni stresu in lažje rešujejo probleme. Kot pišejo na siolu, so sodelujoči v kanadski raziskavi dva dni reševali teste. Prvi dan so zajtrkovali, drugi dan ne. Analiza je pokazala, da je kar 61 odstotkov sodelujočih, ki so zajtrkovali, doseglo boljši rezultat iz angleškega jezika in aritmetike. Po zajtrku se je izboljšala koordinacija med očmi in možgani, s tem pa je število napak padlo na 75 odstotkov. Sodelujoči, ki niso imeli zajtrka, so naredili precej več napak, ker jim je pri reševanju naloge nagajala koncentracija. Najslabše rezultate na testu so strokovnjaki opazili v starostni skupini med 25 in 34 let, ki je ostala brez zajtrka.

V omenjeni raziskavi se je pokazalo, da skoraj polovica ljudi ne zajtrkuje. Skoraj tretjina raje dlje poležava v topli postelji kot pa si pripravi dober zajtrk, petina vprašanih pa je premalo organiziranih, da bi si zjutraj pripravili zajtrk.

Foto: www.sxc.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.