https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ko je postanek pomembnejši od poti

 

Vsaka peta prometna nesreča se pripeti zaradi zaspanosti. Odprta okna v avtu in glasna glasba zaspanosti ne preženejo. Krajši postanek in dvojna doza kave lahko pomagajo.

Vsaka peta prometna nesreča je posledica zaspanosti, poročajo na zurnal24. Ljudje, ki ponoči spijo šest do sedem ur, so dvakrat pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot tisti, ki spijo osem ur. Tistim, ki spijo manj kot pet ur, se verjetnost za prometno nesrečo poveča na štiri- do petkrat. Zaspani najpogosteje vozijo odrasli med 18. in 29. letom, moški pa so tisti, ki pogosteje zaspijo za volanom. Vsaka druga odrasla oseba, ki ima otroke, vozi zaspana, tudi med tistimi, ki nimajo otrok, pa je med vožnjo zaspanih kar 45 odstotkov.

Postanek za spanje in dve skodelici kave

To so podatki, na katere bi morali biti pozorni, opozarjajo pri Slovenski skupini za spanje. Ob svetovnem dnevu spanja je zdravnica in predsednica skupine Leja Dolenc Grošelj opozorila na dejstvo, da odpiranje oken in poslušanje radia ali glasbe med vožnjo ne pomaga zmanjšati zaspanosti. Udeležencem v prometu zato priporoča, da takoj, ko začutijo zaspanost, ustavijo vozilo na počivališču in si privoščijo 15 do 20 minut spanja ter dve skodelici kave preden nadaljujejo pot. Pred daljšo vožnjo se je vsekakor treba spočiti, med vožnjo pa se je priporočljivo vsaki dve uri ustaviti za dodaten postanek.

Motnje spanja so sicer zelo pogoste in zato globalen zdravstveni problem, zaenkrat poznamo okrog 80 različnih motenj spanja. Prizadenejo več kot tretjino populacije in pomembno vplivajo na kakovost življenja.

Izpolnite lahko vprašalnik o zaspanosti

Na spletni strani zaspan.si je objavljen vprašalnik Ocenite svojo stopnjo zaspanosti. Tisti, ki imate občutek prekomerne zaspanosti čez dan, se na podlagi rezultatov vprašalnika lahko lažje odločite, ali je zaradi zaspanosti potrebno obiskati zdravnika.

Foto: www.sxc.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.