https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pomurci porabimo najmanj vode

 

Ob svetovnem dnevu voda so na statističnem uradu Slovenije objavili podatke o porabi vode v Sloveniji. Pomurci izmed Slovencev porabimo povprečno najmanj vode na prebivalca.

Voda predstavlja nenadomestljivo naravno dobrino, saj zagotavlja zdravo okolje in zdravje ljudi. Zaradi tega je svetovni dan voda namenjen prav ohranjanju tega osnovnega elementa življenja ter ozaveščanju ljudi o pomanjkanju in potratni rabi tega naravnega vira. Namen letošnjega dneva voda, katerega geslo je „Voda in varnost preskrbe s hrano“, je opozoriti prebivalstvo na vlogo vode pri pridelavi, predelavi in pripravi hrane.

Foto: www.sxc.hu

Kot pišejo na Statističnem uradu, Slovenija spada med vodno zelo bogate države v Evropi. Večina vode iz javnega vodovoda, kar 98 odstotkov, se pri nas izčrpa iz podzemnih virov, ostala dva odstotka pridobimo iz površinskih voda, ta delež pa se z leti še zmanjšuje.

Količina porabljene vode na prebivalca se od leta 2008 bistveno ne spreminja. Po podatkih iz leta 2010 so največ vode v gospodinjstvu na prebivalca porabili v osrednjeslovenski regiji, skupaj 57 m³, najmanj pa prav v pomurski regiji, 27 m³ vode na prebivalca. Poraba vode na prebivalca, skupno v gospodinjstvih ter v gospodarskih in negospodarskih dejavnostih, znaša približno 117 litrov na dan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.