https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kaj je Janša z ministri slišal o razvoju Pomurja?

23.03.2012 ob 7:30  

Vlada je sprejela drugo letno poročilo o izvajanju zakona o razvojni podpori Pomurju, ki obravnava delovanje instrumentov razvojne podpore v minulem letu. 


Med dosežki programa pomoči Pomurju poročilo med drugim omenja novi naložbi avstrijskih podjetij Wolford in XAL, ki sta skupaj prinesli 150 novih zaposlitev. 

Zakon opredeljuje ukrepe v obliki davčnih in drugih ugodnosti, Pomurje pa je deležno tudi prednostne obravnave v nekaterih ključnih programih kohezijske politike EU. Izvajanje ukrepov v okviru zakona se je začelo februarja predlani.

Lani je bil v okviru instrumenta spodbujanja začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest objavljen tretji javni razpis v višini 1,4 milijona evrov. Na podlagi tega javnega razpisa se izvaja 19 projektov začetnih investicij v skupni vrednosti skoraj 3,2 milijona evrov.

Wolford bo do leta 2013 zaposlil 125 delavcev, XAL pa 25

Med dosežki programa za dvig konkurenčnosti pomurskega gospodarstva poročilo omenja področje privabljanja tujih neposrednih naložb. Pri tem izpostavlja naložbi avstrijskega proizvajalca nogavic Wolford in proizvajalca svetil, prav tako avstrijskega XAL, v širitev obstoječe dejavnosti v regiji. Wolford bo na tej podlagi do leta 2013 zaposlil 125 delavcev, XAL pa 25.

Med težavami pri izvajanju tega programa v lanskem letu pa poročilo izpostavlja javni razpis za spodbujanje socialnega podjetništva, ki ni dosegel pričakovanega odziva, ter dve javni naročili s področij priprave projektov in promocije regije, ki sta bili začasno prekinjeni zaradi začetih postopkov notranje in zunanje revizije.

Davčne olajšave za zaposlovanje je predlani uporabljalo 36 davčnih zavezancev

Spodbude za zaposlovanje je v letih 2010 in 2011 uporabljalo 13 podjetij, ki so zaposlila 50 socialno ogroženih oziroma brezposelnih. Davčne olajšave za zaposlovanje je predlani uporabljalo 36 davčnih zavezancev v skupni vrednosti dobrih 504.000 evrov. Za lani podatki še niso na voljo. Davčne olajšave za investiranje sta v letu 2010 koristila 302 davčna zavezanca, od tega 166 pravnih oseb v skupni višini 7,2 milijona evrov.

V drugi polovici 2010 je gospodarsko ministrstvo objavilo tudi javni razpis za razvojne centre slovenskega gospodarstva. Nanj je prispelo 10 vlog, ki so kandidirale za 30 milijonov evrov, namenjenih Pomurju. Odobreni so bili trije projekti v skupni vrednosti sofinanciranja 26,5 milijona evrov. V letu 2011 je bilo izplačano predplačilo trem odobrenim razvojnim centrom v višini skoraj osem milijonov evrov.

Do konca leta je bilo prijaviteljem iz Pomurja izplačanih 7,5 milijona evrov

Kmetijsko ministrstvo je lani nadaljevalo dejavnosti in prednostno angažiralo sredstva EU iz programa razvoja podeželja. Do konca leta je bilo prijaviteljem iz Pomurja izplačanih 7,5 milijona evrov.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2012 ob 13:20 REALIST gost

      Janša samo nateguje ljudi. Naj se sam odpove plači in dela za 450,00€. Upam da vlada pade še letos.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2012 ob 13:36 REALIST gost

      Gornji realist je sigurno Jankovičev realist, ki seveda ne dela za 450,00 €.... Ne jankovič in ne on. Ja sakši pol leta mo menjavali vlado, ka te glij daleč prijdemo...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.03.2012 ob 17:47 REALIST gost

      Ne res je ne delam za 450,00 € ampak kot upokojen invalid z 21 let delovne dobe ne dobim niti 400,00 €. Pa upam to javno povedati.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.