https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prašičerejci si prizadevajo za takojšnje ukrepe

Ljubljana, 30.03.2012 ob 8:12  

Predstavniki Konzorcija »Ohranimo prašičerejo Slovenije« so včeraj v Ljubljani poudarili, da so sprejeti sklepi Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, z dne 8. 3. 2012, le prvi korak k reševanju usodnega položaja slovenske prašičereje. Ker so sklepi zastavljeni dolgoročno, jih je nujno potrebno nadgraditi s konkretnimi kratkoročnimi rešitvami.


Predstavniki Konzorcija OPS so na včerajšnji novinarski konferenci opozorili, da so sklepi Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje iz 3. nujne seje, preveč pogojni in brez možnosti za kratkoročne učinke, saj ne predvidevajo takojšnje državne pomoči, ki bi bila edino nadomestilo za škodo, ki je nastala rejcem kot posledica neurejenih tržnih razmer, ki rejcem onemogočajo premije za poreklo in kvaliteto, kot jih imajo naši sosedje. Pomoč za ohranitev minimalnega staleža plemenskih svinj ter rejskih znanj in spretnosti bi bila nujna za izboljšanje položaja slovenskih rejcev.

Z analizo tržnega položaja Konzorcij OPS ugotavlja, da slovenska prašičereja v primerjavi z ostalimi evropskimi državami ni tako tehnično zaostala, nekonkurenčna ali prezadolžena, da bi zaradi tega morala propasti.  Bolj gre za to, da so odkupne cene svinjskega mesa v Sloveniji že leta globoko prod mejo ekonomske vzdržnosti. Vzrok za to je nemoten dotok svinjine iz drugih držav EU, kjer višje stroške prireje rejcem že od leta 2008 kompenzirajo z različnimi oblikami pomoči. Edina dolgoročno učinkovita rešitev bi bila vzpostavitev reda na notranjem trgu s svežim svinjskim mesom.

Ekonomska analiza je med drugim pokazala, da kljub naraščanju stroškov, vezanih na globalni dvig cen žit, odkupne cene svinjskega mesa v Sloveniji ostajajo nizke in relativno zaostajajo za rastjo cen mleka, olja in kruha.  Ker stroški krme že nekaj let večinoma presegajo vrednost prirasta, so pripombe, da gre v primeru prašičereje za nesposobnost, prezadolženost ali nekonkurenčnost rejcev, neupravičene. Razlog, da realna cena mesa v Sloveniji pada, namesto da bi se ob upoštevanju ekonomskih dejavnikov povišala, je dejstvo, da je meso pogosto namenjeno dnevnemu privabljanju kupcev v trgovine.

Poleg tega rejce k nizki odkupni ceni sili tuja nelojalna konkurenca. Dejstvo, da vsi tuji dobavitelji svežega svinjskega mesa v Slovenijo, na svojih strateških (domačih) trgih  dosegajo precej višje prodajne cene, jasno kaže, da donose iz teh poslov investirajo v osvajanje novih trgov, ki se ne znajo dovolj dobro zaščititi. To sodi med nedovoljene predatorske strategije, ki  pa se jim Slovenija ne zna upreti zato imajo uničujoč vpliv na cene svinjskega mesa v Sloveniji.  

Iz nedavno predstavljene raziskave dr. Aleša Kuharja izhaja, da maloprodajne cene mesa naraščajo na račun cen uvožene hrane, medtem ko cene domače hrane ostajajo nespremenjene odkupne cene pa celo realno padajo. To je neizpodbiten dokaz, da je domača pridelava hrane prisiljena biti glavni regulator stabilnosti cen.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.