https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Odstop uprave res v dobro Mercatorja?

30.03.2012 ob 15:03  

Včeraj popoldne je celotna uprava Mercatorja odstopila. Razlog je vzajemno nezaupanje z večjimi lastniki.

 

Odločitev v dobro Mercatorja

Predsednik uprave v odstopu Žiga Debeljak je pojasnil, da je povod za nezaupanje različen pogled na prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, s katerim sta največja konkurenta v regiji. Uprava zaradi nezaupanja večjih lastnikov ne more več učinkovito voditi poslov in urejati odnosov s poslovnimi partnerji in drugimi deležniki. V težkih gospodarskih razmerah je tak položaj tvegan za celotno skupino Mercator, zato je uprava ponudila odstop, s katerim želi prispevat k čimprejšnji odpravi teh težav.

Upravo v odstopu sestavljajo Žiga Debeljak, Melita Kolbezen, Vera Aljančič Falež, Stanko Čurović, Peter Zavrl ter pomočnika Aleš Resnik in Jože Sadar. V Mercatorju bodo do 30. septembra, do takrat namreč traja šestmesečni odpovedni rok, so pa pripravljeni na željo lastnikov oditi tudi prej. Kot pišejo na 24ur, je Debeljak pojasnil, da je bila odločitev o odstopu po šestil letih vodenja Mercatorja težka, a je bilo treba to odločitev v dobro Mercatorja sprejeti.

 

Foto: www.siol.net

Društvo Malih delničarjev odstop obžaluje

Po razglasitvi o odstopu uprave so se odzvali tudi v Društvu Malih delničarjev Slovenije. Potezo uprave obžalujejo, obenem pa razumejo, da je težko voditi podjetje, „ki se ga prodaja vsakih pet minut“. Odstop uprave vidijo kot še en dokaz njenega profesionalnega vodenja podjetja.

Danes zasedanje skupščine

Danes v Mercatorju zaseda skupščina delničarjev, ki imajo skupno 66,69 odstotka delnic z glasovalno pravico. Ti so glasovali o predsedniku skupščine, za katerega so izglasovali Bojana Pečenka. Na skupščini delničarji družbe med drugim odločajo o spremembah v nadzornem svetu, o povečanju pristojnosti nadzornega sveta pri strateških odločitvah in o uporabi lanskega bilančnega dobička.

Še pred odstopom uprave se je govorilo tudi o menjavi celotnega nadzornega sveta oz. večine sedanjih članov, ki so bili naklonjeni Debeljaku.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.