https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Tudi škof Štumpf je v Veržeju enega prižgal

Veržej, 02.04.2012 ob 16:04  

Da letošnje odprtje velikonočne razstave v Zavodu Marianum v Veržeju ni bilo monotono, niso poskrbeli le pisani pirhi in strumni možnarji vseh vrst, temveč v prvi vrsti domačin Vinko Kapun in člani Društva ročnih možnarjev Rogatec – Rogaška, ki so s prikazom pokanja na možnarje do temeljev stresali Center DUO in njegove obiskovalce.


Kapunov Vinc je prikazal že skoraj opuščeno tradicijo pokanja med domačini. Namestil in napolnil je samostoječi možnar in prvi je imel čast prižgati dr. Peter Štumpf, ki je že ob blagoslovu razstave, na izziv povezovalke programa, Marje Dolamič, odkril svojo mladostno strast do pokanja z možnarji, ki se je nadaljevalo tudi v takratni Srednji verski šoli v Želimljem, ki jo je obiskoval.

Nato so se predstavili še člani Društva ročnih možnarjev iz Rogaške Slatine. Predstavili so ročne možnarje, značilne za ta konec Slovenije, kamor so se pred okrog 200 leti razširili s Hrvaške. Prikazali so postopek polnjenja in načina varne ustrelitve.

Tradicija pokanja z možnarji, ki predstavlja strah in veselje ob veliki noči Kristusovega vstajenja, je neformalni del krščanskih praznikov, v večini slovenskih pokrajin pa tudi bogata in edinstvena kulturna dediščina.

Foto: Donbosko.si

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.04.2012 ob 17:40 rkc gost

      Pravi možnar! oooojjjooj.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.04.2012 ob 19:42 Truplo gost

      Ne vem sicer, kako izgleda pravi možnar, vendar bi rekel, da sem slišal, kako to grmne. Namreč, nekaj let nazaj so z možnarjem dali znak za štart kolesarskega maratona v Rogatcu. Mislim, da sem skoraj padel s kolesa, kako je tresnilo. Pa so bili dečki stran vsaj 50 m.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2012 ob 20:24 mr.kriglen gost

      škof je zakon, svaka mu čast

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.