https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Šiftar: Stanje v Pomurju je zaradi suše alarmantno, zato varčujte z vodo

Murska Sobota, 04.04.2012 ob 11:15  

V zadnjih petih mesecih je padlo bistveno manj padavin kot običajno, zaradi česar je stanje podzemnih voda v vodonosnikih na območju Murskega polja zelo nizko.


"Zaznali smo najnižji vodostaj podtalnice v zadnjih osmih letih, zaradi česar so kapacitete vodnih virov na vodovodnem sistemu Murska Sobota zmanjšane za vsaj 30 odstotkov," je med drugim na današnji tiskovni konferenci povedal Boštjan Zver iz javnega podjetja Vodovod Murska Sobota, ki v štirih pomurskh občinah z vodo oskrbuje okrog 30.000 prebivalcev.

Boštjan Zver 

Ob povprečni količini padavin tako lahko v Pomurju pričakujemo izboljšanje stanje šele po večmesečnem obdobju. Zver je še pojasnil, da je vodostoj vode za okrog meter nižji, kot je to sicer običajno.

Šiftar: Z vodo ravnajte izjemno racionalno

Drago Šiftar, direktor podjetja Vodovod, je pojasnil, da je stanje izjemno alarmantno. "Ker ni dežja, stanje prehaja v akutno fazo. Tudi vse rezerve, na katere smo še računali, so tako rekoč pošle. Zato pozivam vse prebivalce, da z vodo v prihodnjih tednih ravnajo zelo racionalno." 

Drago Šiftar

Predstavniki podjetja Vodovod so se te dni zaradi izrednih razmer sestali tudi z župani občin Murska Sobota, Cankova, Moravske Toplice in Puconci, ki jih oskrbujejo z vodo. Dogovorili so se, da jim bodo sproti sporočali informacije o stanju, hkrati pa je odgovornost na občinah, da angažirajo svoje inšpekcijske službe.

Inšpekcijske službe bodo prežale na kršitelje 

Slednje bodo namreč v naslednjih tednih prežale na morebitne kršitelje začasnih izrednih ukrepov, ki so jih uvedli za racionalno porabo vode iz vodovodnega sistema Murska Sobota. Tako je prepovedan kakršenkoli odvzem vode iz hidrantov (razen za potrebe gašenja požarov), prepovedano je individualno pranje avtomobilov, zalivanje zelenic, polnjenje individualnih bazenov, prav tako v podjetju Vodovod vse pozivajo, naj zalivanje vrtnin omejijo na najmanjšo možno mero.

Ukrepi veljajo do preklica, v kolikor pa se bo stanje še poslabšalo, lahko pride do dodatnih strožjih ukrepov. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.