https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Polanič: Podpiram varčevalne ukrepe vlade, sindikati jih ne razumejo, ker nikoli niso resno delali

Murska Sobota, 12.04.2012 ob 9:44  

Predsednik uprave skupine Panvita je kritičen do slovenskih sindikatov. "Njihov odziv je takšen, kot vedno, ko se predlagajo reforme. Ne zavedajo se, da je situacija v državi resna."


Peter Polanič je za Pomurec.com dejal, da podpira veliko večino varčevalnih ukrepov vlade, tudi zato, ker meni, da situacija v državi zahteva korenite posege v obstoječi gospodarsko-socialni sistem. Po njegovem mnenju bi sindikati to morali razumeti. "Njihove odzive povezujem s tem, da večina sindikalnih vodij ni nikoli v življenju resno delala, da se jim ne sanja, kako je zaslužiti za svojo plačo in za plačo ljudi, ki jih imaš zaposlene v svojem podjetju. Njihov dohodek, dohodek sindikatov, ki jih vodijo, je pač odvisen od članstva. In seveda, več članov imaš, če si apriori proti vsemu, kar "krati" tvoje pravice." 

Prvi mož Skupine Panvita dodaja, da se sindikati na drugi strani ne zavedajo, da je bremena potrebno razdeliti. "Breme celotnega upada gospodarske dejavnosti ne more nositi gospodarstvo in zaposleni v gospodarstvu, medtem ko javna uprava, ki je nenazadnje v celoti odvisna od gospodarstva, sploh ne zazna, da je v Sloveniji nekaj hudo narobe."

Vlada naj sprejme tudi ukrepe, ki bodo spodbujali gospodarsko dejavnost 

Polanič je sicer skeptičen do napovedanih ukrepov vlade pri zmanjševanju porodniške podpore in zmanjševanju podpore socialno najšibkejšim državljanom. Hkrati dodaja: "Tudi ne mislim, da so ti ukrepi sami po sebi zadosti. Potrebno je vedeti, da se z zmanjšanjem razpoložljivega dohodka gospodinjstev zmanjša tudi poraba v gospodarstvu, kar seveda negativno vpliva na gospodarstvo in na rezultate podjetij.

Prav zaradi tega pričakujem, da bo vlada sprejela tudi ukrepe, ki bodo na drugi strani spodbujali gospodarsko dejavnost, ki bodo razbremenili podjetja in ki bodo "sanirali" finančni sistem do te mere, da bo spet sposoben pokrivati potrebe slovenskih podjetij po svežem kapitalu in kapitalu za naložbe. Vse to so še ukrepi, ki bodo morali biti sprejeti na nivoju države, če želimo kolikor toliko normalno preživeti krizo."

Potrebno je izvesti pokojninsko reformo, spremembo davčnega sistema, reformo šolstva ... 

Na vprašanje, kakšno je njegovo stališče do znižanja davčne stopnje, odgovarja: "To je seveda všečen ukrep, vendar preden bo imel nek makroekonomski učinek, morajo podjetja ustvarjati dobiček. Takih podjetij pa v Sloveniji v tem trenutku ni ravno dosti. Da bi s tem ukrepom pripeljali v državo tuje investitorje, pa je potrebno urediti še marsikaj drugega."

Polanič tudi meni, da bi bilo na ravni učinkovitega in uspešnega funkcioniranja države potrebno izpeljati precej drugih reform. "Potrebno je izpeljati pokojninsko reformo, izvesti korenito spremembo davčnega sistema, ki je tako za zaposlene kot tudi za podjetja popolnoma nespodbuden, potrebno je izpeljati korenito reformo šolskega sistema, da bomo končno začeli producirati kadre, ki jih gospodarstvo dejansko potrebuje, ne pa kadre, ki potem edino "zaposlitev" dobijo na zavodu za zaposlovanje, potrebno je izvesti racionalizacijo, tako sistema socialnih transferjev kot tudi delovanja celotne države. In še veliko teh ukrepov lahko naštejem."

Polanič: Naša država me spominja na podjetje, ki je imelo monopol in denar, a ga je samo zapravljalo 

Za izvedbo omenjenih ukrepov, tako Polanič, je vprašanje, ali v Sloveniji obstaja zadosti politične volje. "Naša država me velikokrat spominja na podjetje, ki je imelo veliko let monopol na tržišču, generiralo sorazmerno veliko denarja, vendar je ta generiran denar samo zapravljalo in ga ni namenjalo za razvoj. Ko pa je izgubilo monopolni položaj na trgu, zaradi prihoda konkurence, pa izgubljeno stopica na mestu in ne zna, kaj početi samo s seboj."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.04.2012 ob 9:59 realnost gost

      naša reaalnost je res žal taka, mamo sindikate ki živijo na okopih in državo, ki tudi živi v nekem drugem svetu.zato je čas, da se streznimo in nekje začnemo resno delati.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.04.2012 ob 10:19 malo morgen gost

      lahko govori tisti,ki mu v življenju nikoli ni nič manjkalo.Kdo pa nas je pripeljal v tako stanje če ne "sposobni menedžerji"

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.04.2012 ob 10:47 slo gost

      malo morgen zresni se malo! mo v toj našoj državi končno ugotovili, ka so sindikati bleferi in populisti??? ali de se enkrat začo delati nekši red na vseh nivojih, pa upoštevalo ka je gospodarstvo krminlnik javne uprave. Logično je ka nemre v večnost trajati če gospodarstvi nejde ka de krmila javno upravo non stop na isti stopnji.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.04.2012 ob 11:44 ges gost

      Sindikati neresni??? Naj tau povej v obraz enoj družine z dvema otrokoma, ge je eden od staršov brezposelni, drügi pa ma 600eu plače in s ten more preživeti cejla družina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.04.2012 ob 11:53 oj joj gost

      slo ti maš sigurno 2000 neto... Dragi moji fora je v ton ka nega sorazmerja v javni upravi ogromno je takših ka majo 2500 neto sidijo v pisarnaj napravijo pa tisti minimum, pri teh se naj varčuje pa se njin niža. Nej pa pri delavcaj, keri majo 700, 800 neto v javni upravi!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.04.2012 ob 11:54 kontra ges gost

      Redko kdo ima v javnem sektorju 600,00 € plače. In če si poslušal ukrepe se tem z najmanjšo plačo, pleče ne bodo znižale. Je pa res, da ima veliko ljudi v gospodarstvu 600,00 € plače, pa so veseli, da sploh službo imajo. Javni sektor do sedaj ni niti za malo čutil krize, v gospodarstvu jo ves čas in napočila je ura resnice...

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.04.2012 ob 11:56 Simy gost

      Ljudje dragi, čas je da se malo zategne ne delajmo si utvar, da bomo šli kar tak skozi to krizo. Nekje bo treba varčevati, kje če ne v javni upravi mi povejte?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.04.2012 ob 12:00 ges gost

      Ti kontra ges, kelko ge znan je pošta državna firma, kera de tüde čütila posledice varčevanja in idi ti pitaj enoga navadnoga poštara kelko ma plače, pa te piši nekaj tü gor!!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.04.2012 ob 13:10 kontra ges gost

      Plača poštarjev je nekje med 750,00 in 800,00 € NETO + malica + potni stroški + regres + udeležba na dobičku. To pa za zahtevano stopnjo izobrazbe ni tak slabo. Seveda te plače poštarjev niso oh in sploh super, samo če primerjamo s plačami npr. v MURI, trgovci, gradbinci daleč od tega, da bi bile slabe. Za vsako mesto poštarja na zavodu za zaposlovanje čaka 50 kandidatov... Kar ni v ponos tej državi je pa to realnost.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.04.2012 ob 13:11 somebody gost

      se strinjan g. Polaničon... pa nej van jasno KA NEMREŠ ponucati VEČ kak pa gospodarstvo USTVARI ?! ge je pravično ka ges delan 10-12 vor dnevno.. eden ka je na socialni pa 2-3 vore dnevno v gostili zabušavle in se pritožuje-JOČE... banda... ite DELATI ....

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.04.2012 ob 13:47 hm gost

      varčuje se naj na tisteh keri majo 1500 eur mesečno nej pa na tisteh keri majo menje kak 1000 eur!!!!!!!!!!!!!!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.04.2012 ob 14:09 lučka gost

      Tipično razmišljanje mladega direktorja. Vsem je znano, da so v njihovi skupini zaposleni mladi univerzitetno izobraženi ljudje z minimalnimi plačami. Ponujam vam moj delovni urnik za en mesec in mojo plačo v javnem sektorju. Mislim da bi nas po enem mesecu vsi razumeli!

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      12.04.2012 ob 15:53 kontra ges gost

      Lučka, nihče ne pravi, da so vsi v javnem sektorju leni oz. da trdo in pridno ne delajo. Žal je sistem tak, da tistih pridnih dovolj ne stimulira (tudi z boljšo plačo). Vendar je situacija taka, da porabimo bistveno, bistveno več kot ustvarimo in je varčevanje nujno. Če bo vlada pametna se bo pa v naslednji fazi lotila tega kar sem napisal v 2. stavku ampak šele v 2. fazi. Zadolževanje je čedalje dražje in to je ključno za naša podjetja. Pišem same argumente in me nihče v razpravi ni negiral, ker kontra argumentov preprosto NI. Demagogija zame ni argument.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      12.04.2012 ob 15:59 karči gost

      On de glih kaj pravo ka mu je v življenju vse na pladnju prineseno,takšnih ekonomistov kot je on je veliko,vendar se vsi ne pišejo Polanič ali Ravnič da bi jim ateki vse skupaj spravili...

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      12.04.2012 ob 16:12 kontra ges gost

      Pa kaj ste se zdaj na njega osebno spravili? On je samo povedal svoje mnenje. In povejte kateri izmed vodilnih sindikalistov je "slamo vkriš dau"? Semolič, do 1991 politik od takrat naprej sindikalni vodja. Itn. Napište kontra argument, če ga imate! 2 milijardi na leto več porabimo kot ustvarimo. Kaj komu tu ni jasno?!

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      12.04.2012 ob 17:13 realist2 gost

      povsem realno in normalno razmišljanje g. polaniča, čas je da se v tej državi nekaj konkretnega naredi v sistemu. podpiram.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      12.04.2012 ob 19:30 ajme gost

      Naša država je tak kak "PANVITA", samozadosna, naduta pa vsi so šefi. Glavno da imajo v Parlamentu F in Ž ,šteriva sta podalšane roke vodilnih.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      12.04.2012 ob 20:37 marko gost

      neven zakoj se sploj tü pogajate.rezate trbej pre glave nej pre tejle.kak prvo trbej zejte poslancon.zmenšate število poslancof.zmenšate število občin ker male občine somo pejneze žrejo produktivnoste pa itak nega.naslejgnja stvar ka jo ešče trbej je zmenšate plače menedžeron pa podobnin sv...n.in če se tao naprave nede trbelo nindre nika drüjgo menšate pa zategavate pasa.malo somo pogledente pravejo ka trbej varčevate pa zategavate "pasove".parlament oziroma ministerstva pa trošejo ka se fse kadij.avtoje za neven kakše keš naraočajo mij pa komaj kucamo.pa kak me lejko takša vlada vsiljavle nikše ukrepe če pa cinane pre sebe ne ukrepajo. rajše napadajte vlado naj najprvlej pre sebe rejže pa bremzo stiskavle nej pa fse indre

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      12.04.2012 ob 22:32 karči gost

      prvo kak prvo polaniča zategnote,verjetno de se spoumno še visoko in nizko gradnje,kak se je te fajn grabilo pa kradnolo pa pod sebe lastništvo dejvalo gelte gospoud polanič,skala tij si se pa odlično zadejvo z ganđo takrat....nej tij zaj mene...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      12.04.2012 ob 23:36 ddteam gost

      brez zamere ampak ce bi v realnosti peter polanič hotel imeti to kar ima, in priti do položaja, na katerem je, bi prav tako moral "resno delati", česar pa se v reteklosti niti približno ni posluževal!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      12.04.2012 ob 23:37 ges gost

      evo "kontra ges", pa tüde za polaniča je tau, ka tüde on spada med te ka so spodaj omenjeni... "Vlada... BOLI me za VAS in Slovenijo. Ko ste dajali tajkunom kredite, me ni bilo zraven. Ko ste kradli vsepoprek, me ni bilo zraven. Ko ste privatizirali vsepoprek, me ni bilo zraven. Ko ste vračali Cerkvi in domačim izdajalcem, me ni bilo zraven. Ko ste dajali denar Grkom, me ni bilo zraven. Ko ste si delili denar vsepoprek preko razpisov in poslovali po domače, me ni bilo zraven. Ko ste vlekli svoje prijatelje iz "dreka"ala Bavčar, Šrot, Tovšakova, Zidar, Lovšin, Časasar, me ni bilo zraven. Ko je vsaka vas, dobila svojo občino, me ni bilo zraven. Nisem ne odvetnik, ne tožilec, ne sodnik, ne politik, ne župan, tak da me ne mešajte zraven. In zdaj, ko ste vse zajebali, naj VAM pa jaz dam 15 %, otroke naj bi mi ulica vzgajala in jem listje in travo! E, ne bo šlo tako. Vi ste zajebali Slovenijo, zato jo VI na vaših plečah spravite nazaj k življenju. Nas ne mešati v vaš drek."

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      13.04.2012 ob 1:57 kontra ges gost

      Ges, če si zaposlen v javnem sektorju in predvidevam, da si, glede na to, da praviš, da ti vladi ne daš "svojih 15 %" bi te samo spomnil, da ti vlada ne bo vzela tvojih 15 % ampak nekje 7,5 %. Pa še to ni tvoj ampak javni denar. In ne razumem zakaj bi ti naj otroke vzgajala ulica? Zato ker bodo učitelji imeli 7,5 % manjšo plačo? In, da zato ne bo več šole? Ne se hecat... Kateremu učitelju ni za delat za ta denar naj ostane kar doma, ker na zavodu je na stotine mladih diplomantov, ki čakajo na službo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      13.04.2012 ob 8:29 prekmurec gost

      polanič njprle da delavcan ka si zaslujžijo, nej ka se dela pametnoga. Za 500 EU delajo v dreki pa v noči , pa duže ,tu naj se oglaša. Te pa lejko vse kupuvle, prašičerejo je pa tak zapravo.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. Truplo
      13.04.2012 ob 8:41 Truplo

      Če se tule spet prinaša na plan morebitna stavka javnega sektorja ni odveč spomniti na včerajšnjo oddajo Pogledi Slovenije. Ne predavatelj na Ekonomski fakulteti, ne predsednik Gospodarske zbornice, ne dva ministra, tudi voditelj je navijal proti stavki, ni bilo dovolj, da prepričajo Štruklja in Mišćevića, da je stavka neupravičena. Mene res čudi, da predvsem učitelji, kateri bi morali biti razgledani, padajo na take finte. Kateri med njimi je tak siromak, da komaj živi? Kateri/a med njimi je dobil plačo z zamikom? Kateri med njimi do sedaj ne regresa? Koliko jih je med njimi, kateri niso dobili povrnjenih potnih stroškov in malice? Še bi se dalo naštevati in primerjati z realnim sektorjem. Vlada ima čisto prav, če ne bo plačala stavke. Nenazadnje je včeraj Mišćević kazal neki papir, kjer se je prejšnja vlada obvezala nekaj v smeri, da bo stavka plačana. Ampak, prejšnji finančni minister je tudi zavajal javnost o 5,4% primankljaju, dejanski pa je baje za procent višji? Spet nam manjka kar precej denarja in javni sektor se mora tega zavedati. Kar se tiče plač pri Polaniču praktično ničesar ne vem, vendar: to je privatnik in če da komu 500 eur plače jim pač toliko da. Ali bodo kolektivno štrajkali in tvegali, da vzame druge, ali pa vse prenesli oz. morda s kakšnimi normalnimi pogajanji dosegli, da se plača nekoliko zviša. Ne me narobe razumeti, vsak, ki ima sedaj službo in dobi plačo vsak mesec, pa je naj kakršna koli, je lahko po svoje že srečen. Če bi meni delodajalec plačal zavarovanje in delovno dobo oz. prispevke na kratko in mi dal še minimalno plačo, bi šel seveda takoj delat. A tule dobiti neko primerno delo svoji starosti in sposobnostim je hudo, hudo težko. Šele sedaj vidim, da je bila nekoč odločitev za učenje tujega jezika v šoli, torej angleščine, napačne in da bi bilo bolje, če bi vedel vsaj pogovorno nemško. Sigurno bi za teh nekaj let odpeketal v tujino.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      13.04.2012 ob 9:14 gost gost

      moja mati dela v javnem sektorju,4 lejta do penzije, plačo pa ma neto 580 evrov.ne bluzite ka so plače v javnem sektorju velike.kar se pa tiče zasebnega sektorja so si pa menedžerji sami krivi, nejso se znali prilagoditi krizi, panvita pa njihova farma nemščak je živi dokaz.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. Truplo
      13.04.2012 ob 9:21 Truplo

      Nisem pristaš, da se linearno znižujejo plače. Če ima tvoja mati v javnem sektorju štiri leta pred penzijo neto 580 evrov, ti to enostavno ne verjamem. Vseeno, jaz najnižjih plač vsaj drastično ne bi zniževal oz. morda do 5%. Kakor koli, javni delavci so do sedaj vedno dobili plačo, regres in jim niso stalno grozili z odpustim, kar v realnem sektorju ni ravno nemogoče. Pri zasebnem sektorju je tudi velika krivda na upraviljalcih podjetij, to nihče ne skriva. So tudi t. i. vlečni konji gospodarstva in ne vseh metati v isti koš, kakor seveda tudi ne javne uslužbence. Bi pa rekel, da imajo nekateri sindikalni predstavniki kar dvojna merila: včeraj je Koštrun povedal, da ne podpirajo stavke in se strinjajo z linearnim zmanjševanjem plače. Navedel je, da je pošteno, da tisti, ki ima 3.000 evrov plače da 10%, torej 300 evrov in tisti, ki ima tisočaka sto evrov. Morda je do tu še kar v redu, ampak tisti, ki pa ima minimalno plačo, torej mislim da je 580 eur - temu je deset procentov manjka že velik znesek. Tu po mojem vlada dela ali napako oz. bi rekel da preveč kompromisov do tistih, kateri imajo najvišje plače in jih nekaj sto evrov vseeno ne gane v veliki meri. Kakor koli, če en učitelj, da se spet spotaknem v njih - to pa verjetno zato, ker se Štrukelj izpostavlja preko vseh mer v medijih, torej če učitelj izgubi 10%, ne bo noben siromak in je stavka vsaj njih neupravičena. Moje mnenje!

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      13.04.2012 ob 11:06 nuna gost

      Njajte bando na miru, ka je itak vse zabadav, ka se vi tü med sebo v pucate. Dejansko je 100% istina, ka si v javni upravi nej so za en koš, človek ka dela v javni upravi ma za 80 evrov vekšo plačo od čistilke, pa mi povejte dragi moji, ka se vi sploj idete z ten razpravlanjon tu na forumi??? Dokeč nede v našoj državi prevladal razum, do tečas s toga žal nede nič, je pa res, ka se naj spravijo najprle k tistin ki imajo krepko več za nič opravljeno delo. Takšnih je puno, pa če bi vlada mejla mozeg keroga nema, bi tü napravila lestvice, ali to je še njin nej kapnolo, pa njin še dugo nede, sicer pa ka sploj razpravlamo, poglednimo resnici v oči NAROD JE NEJ POKRADNO CELO DRŽAVO, ka politiki, keri so pri koriti, pa bi bilo več kot lepo od njih ka začajo pri sebi, začajo pa nej zato, ka do te preveč oni sami oškodovani, zato rajši zeti obubožanomi narodi, pa iz keroga koli testa izhaja. Telko od mene.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      13.04.2012 ob 11:25 kodila gost

      Še štiri takše Panvite, desét Paradajzof, pét Cartagov, pa te vidlika de šlo. Samo za tou morejo biti na vladi sposobni lidje. Pa mamo küp Prejkmurcuf tan. Telko.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      13.04.2012 ob 13:18 ogard gost

      vodje sindikatov Semuliča , Štrukla treba čim prej odstraniti, ker samo hujskata delavce vstavke in še zato, da bi jim ta dan plačali..............

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      13.04.2012 ob 15:58 pimpek gost

      Lejko je takšin polaničon srati ka atiji od maloga mau punijo žepke pa sinekon lejpe službe rihtajo.Trifrtale lidi pa njin dela na minimalcaj...jebes takse menedere.drislini nej menedžeri.Zaj pa bejži atiji jokat!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      13.04.2012 ob 18:40 gost-b gost

      najbole glasni so pali takšni kak truplo ka so bresposelni pa cecajo socialno in pol ti takšni rešujejo slovenijo:) ite delat za zajamčeno plačo, pa nej gučati ka nega dela,zidari se nucajo, pa kelnari itd. ite delat pa te pametujte.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      14.04.2012 ob 7:50 alf gost

      Pomali te mogli eni lenuhi zacet malo delat.....!!!!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      14.04.2012 ob 7:50 alf gost

      Pomali te mogli eni lenuhi zacet malo delat.....!!!!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.